ua en ru

Порошенко підписав закон про мораторій на виплату зовнішніх боргів

Порошенко підписав закон про мораторій на виплату зовнішніх боргів Фото: Петро Порошенко

Закон набуде чинності на наступний день після його публікації в офіційній пресі

Президент України Петро Порошенко підписав Закон № 436-VIII від 19 травня 2015 року "Про особливості здійснення операцій з державним, гарантованим державою боргом та місцевим боргом", а також Закон № 437-VIII про внесення відповідних змін до Бюджетного кодексу. Про це йдеться у повідомленні на сайті Верховної Ради.

Так, у статус документа значиться, що законопроект повернутий в Раду за підписом Президента 28 травня.

Закон надає Кабінету міністрів України та відповідним міським радам повноваження приймати рішення про тимчасове призупинення здійснення платежів за всіма або деякими державними зовнішніми запозиченнями, гарантованим державою зовнішніми кредитами (позиками) та місцевими зовнішніми запозиченнями та введення тимчасового мораторію на задоволення вимог кредиторів за такими зобов'язаннями суб'єктів зовнішніх запозичень, щодо яких Кабінетом міністрів України та/або відповідною міською радою було прийнято відповідне рішення.

Прийняття Закону дозволить змінити умови запозичень за державними, гарантованим державою боргу і місцевим боргом та попередити негативні наслідки потенційних випадків невиконання зобов'язань, що призведе до вивільнення значних коштів для підтримки розвитку вітчизняної економіки, підвищення обороноздатності України, нарощування виробничих потужностей, створенню робочих місць, підвищення соціальних стандартів та умов життя громадян, підтримання стійкості національної валюти.

Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування, та діє до 1 липня 2016 року.

Нагадаємо, 19 травня Верховна Рада дала право Кабміну вводити мораторій на виплати зовнішніх боргів. За відповідне рішення проголосували 256 депутатів при 226 мінімально необхідних.