ua en ru

Порошенко: остаточне голосування щодо децентралізації залежить від ситуації на Донбасі

Порошенко: остаточне голосування щодо децентралізації залежить від ситуації на Донбасі Фото: Петро Порошенко

Президент в черговий раз виключив особливий статус Донбасу

Президент України Петро Порошенко заявив, що остаточне голосування щодо змін до Конституції в частині децентралізації залежить від того, як буде розвиватися ситуація на Донбасі. Про це Президента повідомив в ході свого звернення з приводу сьогоднішнього голосування у Верховній Раді щодо децентралізації.

"Сьогоднішнє голосування не остаточне, але воно дасть величезне поле для маневру української дипломатії. А фінальне рішення наприкінці року, коли треба буде триста голосів, запевняю вас, дорогі співвітчизники, буде залежати від того, як протягом цих кількох місяців буде розвиватися ситуація на Донбасі, і наскільки Росія буде виконувати мінські угоди", - заявив Порошенко.

Президент в черговий раз підкреслив, що проект змін до Конституції не передбачає особливого статусу для Донбасу.

"Це, на мою думку, лише кліше, яке для певних політичних сил стало передвиборчою технологією, елементом чорного піару проти змін до Конституції, проти Президента", - вважає Порошенко.

Він додав, що з чинної Конституції буде вилучена стаття 92, яка передбачає теоретичну можливість проголошення спеціального статусу для окремих міст.

"Щоб не було навіть найменшої юридичної зачіпки для "параду суверенітетів", - зазначив глава держави.

"Щодо специфічного порядку здійснення місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей, то він визначається окремим законом, який вже двічі приймався Верховною Радою України (попереднього і нинішнього скликання). Термін його повноважень - три роки, з яких один уже майже пройшов. Велика частина статей цього закону поки призупинено. Вони можуть заробити лише після проведення на цих територіях виборів згідно українського законодавства і стандартів ОБСЄ. І тільки після виведення з території України російських військ і зброї, після відновлення нашого контролю за всією кордоном з Росією", - пояснив Порошенко.

Він підкреслив, що, таким чином, зміни до Конституції не означають втрату територій, а навпаки - дають перспективу дипломатичним шляхом врегулювати ситуацію і повернути під контроль України окуповані бойовиками території.

Нагадаємо, сьогодні Верховна Рада України прийняла в першому читанні за основу проект закону України № 2217а (постанова №2217а/П1) "Про внесення змін до Конституції України" (щодо децентралізації влади). Законопроект підтримали 265 з 368 зареєстрованих у залі народних депутатів.

При цьому голосування проходило при заблокованій трибуні і під завивання сирен. Блокували трибуну нардепи з Радикальної партії Олега Ляшка.

У цей час під стінами Ради проходив мітинг проти змін до Конституції, який переріс у масові сутички правоохоронців з мітингувальниками. В результаті заворушень один правоохоронець загинув, ще понад 100 отримали поранення.