ua en ru

Порошенко схвалив закон про розкриття інформації користувачами надр

Порошенко схвалив закон про розкриття інформації користувачами надр Фото: Петро Порошенко

Закон зобов'язує користувачів надр оприлюднювати інформацію про виробничу діяльність

Президент України Петро Порошенко підписав закон №521-VIII "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення прозорості у видобувних галузях". Про це повідомляє прес-служба глави держави.

Зокрема, закон зобов'язує користувачів надр та власників спеціальних дозволів на користування нафтогазоносними надрами надавати та оприлюднювати інформацію про загальнодержавні та місцеві податки і збори, інші платежі, а також про виробничу (господарську) діяльність, відповідно до порядку, затвердженого Кабінетом міністрів.

Також органи, що здійснюють державне управління у галузі геологічного вивчення, використання і охорони надр, мають надавати та публікувати інформацію про стан геологічного вивчення, використання і охорони надр відповідно до встановленого Кабінетом міністрів України порядку.

Кабмін у свою чергу зобов'язується публікувати та поширювати інформацію про загальнодержавні та місцеві податки і збори, та інші платежі, у тому числі контекстної інформації (загального огляду) по видобувних галузях.

Законом доручається уряду протягом 2-х місяців з дня набрання чинності документом затвердити порядок забезпечення прозорості у видобувних галузях, забезпечивши перехід на звітування надрокористувачів в Україні відповідно до міжнародних стандартів звітності.

"Метою закону є посилення прозорості видобувних галузей, впровадження міжнародних стандартів звітності, удосконалення системи управління природними ресурсами, покращення інвестиційного клімату в Україні, впровадження стандартів Ініціатив щодо забезпечення прозорості видобувних галузей та "Партнерства "Відкритий уряд", а також положень коаліційної угоди" - йдеться у документі.

Нагадаємо, 16 червня 2015 р. Верховна Рада України підтримала в цілому законопроект № 2591 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення прозорості видобувних галузей в України". За відповідне рішення проголосували 230 нардепів при 226 мінімально необхідних.