ua en ru

Порошенко схвалив ратифікацію меморандуму з Європолом про захищену лінію зв'язку

Порошенко схвалив ратифікацію меморандуму з Європолом про захищену лінію зв'язку Фото: Петро Порошенко

Президент України підписав відповідний закон № 507-VIII

Президент України Петро Порошенко підписав закон України № 507-VIII "Про ратифікацію меморандуму про взаєморозуміння між Україною та Європейським поліцейським офісом щодо встановлення захищеної лінії зв'язку". Про це повідомляється на офіційному сайті Верховної Ради України.

"Повернуто з підписом від Президента (30.06.2015)", - йдеться в статусі проходження документа.

Ратифікація зазначеного меморандуму викликана необхідністю прийняття подальших заходів щодо посилення міжнародного співробітництва у сфері боротьби зі злочинністю і покаже послідовність дій України щодо впровадження дієвих механізмів такої співпраці.

Набуття чинності меморандумом зробить можливим встановлення в Національному контактному пункті по взаємодії з Європейським поліцейським офісом захищеного каналу зв'язку SIENA між Україною та Європолом та здійснення обміну інформацією через цей канал на підставі угоди про стратегічне співробітництво (набрала чинності 16 листопада 2010 року).

Як зазначається, це стане важливою і необхідною умовою подальшого вдосконалення співробітництва шляхом укладення в майбутньому угоди про оперативне співробітництво, яка визначатиме порядок обміну інформацією про конкретні кримінальні розслідуваннях, у тому числі - персональних даних.

Питання укладення угоди між Україною та Європолом про оперативне співробітництво включено Європейською комісією в план дій для України щодо лібералізації візового режиму з Європейським союзом. Ухвалення запропонованого акта не потребуватиме внесення змін до чинного законодавства.

Нагадаємо, Верховна Рада ратифікувала меморандум з Європолом про захищеної лінії зв'язку 4 червня 2015 р. За відповідний законопроект №0025 проголосували 294 нардепа при 226 мінімально необхідних.