ua en ru

Порошенко назвав умови настання світу на Донбасі

Порошенко назвав умови настання світу на Донбасі Фото: Президент України Петро Порошенко

Президент виступив на форумі "Цінності - шлях до безпеки"

Сьогодні Президент України Петро Порошенко взяв участь у роботі VIII форуму безпеки "Цінності - шлях до безпеки", організованого фондом Арсенія Яценюка "Відкрий Україну". Глава держави, зокрема, виступив на відкритті заходу.

Свою промову Петро Порошенко вирішив почати з компліменту на адресу західних партнерів України, заявивши, що "Європа довела свою життєздатність".

"Ніколи ЄС ще ніколи не приймав рішення консенсусом 28 країн-членів. Дуже важко було отримати консенсус, але Європа довела свою життєздатність. Вже в березні 2014 р., після анексії Криму, консенсусом 28 країн було прийнято перше і історичне рішення щодо санкцій захист України, і вже через кілька днів генасамблея ОНН прийняла рішення, яке засуджує Росію як агресора у зв'язку з анексією Криму", - підкреслив Порошенко.

Саме темі агресії РФ проти України глава держави присвятив більшу частину свого виступу на форумі. Так він безапеляційно заявив, що агресор на Криму та Донбасі не зупиниться, так як йому потрібна вся Україна.

"Хочу підкреслити: агресору не був потрібен Крим - агресор володіє 1/6 суші на планеті, і, вибачте за прямоту, часто не може впоратися з цим. У нас є всі підстави бути переконаними, що агресору потрібна вся Україна: слабка, дестабилизированная, з дискредитованими європейськими цінностями і європейськими ідеями, з дискредитованим народом, який знайшов у собі сили вийти на європейський Майдан і продемонстрував кращі європейські, людські та моральні якості, коли він піднявся на Революцію гідності", - додав Порошенко.

Порошенко назвав умови настання світу на Донбасі

Фото: Порошенко прийняв участь у форумі на запрошення Яценюка

Ситуацію, в якій Росія є агресором щодо України, поглиблює те, що РФ є членом Ради безпеки ООН, впевнений Петро Порошенко. Адже в цій ситуації вона може заблокувати будь-які ініціативи Радбезу ООН по встановленню миру на Сході України. На думку Президента, однією з таких ефективних ініціатив могло б стати розгортання на Донбасі миротворчого контингенту ООН.

"Механізм Ради безпеки ООН не працює, коли один з його постійних членів виявляється агресором і має можливість, застосовуючи право вето, блокувати будь-які ефективні заходи, які працювали раніше. Саме тому мною було поставлено питання про необхідність винесення на засідання Радбезу ООН питання про миротворців. Це лакмусовий папірець, завдяки якій весь світ побачить, хто хоче миру, а хто хоче війни", - заявив Порошенко.

При цьому Петро Порошенко продовжує гнути свою лінію, стверджуючи, що вирішити конфлікт на Донбасі можна тільки мирними переговорами. Однак, на його думку, встановлення миру можливе лише при безпосередній участі Росії.

"Що ми повинні робити? Ми повинні садити Росію за стіл переговорів, ми повинні дотримуватися мінських угод, ми повинні домогтися перекриття кордону, а потім - моніторингу та верифікації ОБСЄ", - зазначив глава держави.

Порошенко назвав умови настання світу на Донбасі

Фото: Порошенко не бачить альтернативи Мінськими угодами

Ще однією важливою умовою настання миру на сході країни Порошенко вважає проведення чесних і прозорих місцевих виборів, оскільки до тих пір розмовляти там, на думку президента, не з ким.

"Не можуть бойовики і терористи, або польові командири бойовиків, які захопили нашу територію, представляти Донбас. Ми можемо забезпечити чесне і прозоре волевиявлення громадян, і ми будемо вести діалог з Донбасом, але з іншим Донбасом - з українським Донбасом після проведення чесних виборів", - заявив Президент України.

Закінчити свій виступ на форумі Петро Порошенко вирішив, позначивши винних у нинішніх бідах України. Ними, у поданні Президента, виявилися пропагандисти позаблокового статусу України.

"Ми скасували ганебний статус позаблоковості, а ті, хто говорив про цю позаблоковості, повинні нести відповідальність, тому що вони разом з тими, хто зруйнував Збройні сили, дозволили критично опустити рівень безпеки, за який сьогодні платить вся країна ", - розвинув свою думку глава держави.