ua en ru

Порошенко назвав томос ще одним актом проголошення незалежності України

Порошенко назвав томос ще одним актом проголошення незалежності України Фото: Петро Порошенко (РБК-Україна)

Порошенко акцентував на важливості отримання томосу для України

Президент України Петро Порошенко назвав томос про автокефалію української церкви ще одним актом проголошення незалежності України. Про це глава держави заявив у ході виступу із щорічним посланням у парламенті, передає кореспондент РБК-Україна.

Порошенко акцентував на важливості отримання томосу для України.

"Томос - це фактично ще один акт проголошення незалежності України. Для нас власна церква - гарантія духовної свободи. Це - запорука суспільної злагоди. Значення томоса виходить за межі України. Це - падіння Третього Риму як найдавнішої концептуальної заявки Москви на світову гегемонію", - заявив він.

Нагадаємо, раніше РБК-Україна повідомляло, що за словами Порошенка, після отримання томосу про автокефалію Україна не допустить ніяких провокацій.

Додамо, Вселенський патріархат може прийняти рішення про надання автокефалії Українській помісній церкві на синоді 9-11 жовтня. За процедурою, спочатку Вселенський патріарх прийме рішення про надання томосу, після цього в Україні скличуть Собор, на якому буде зафіксовано об'єднання в єдину помісну автокефальну православну церкву. Також буде обраний предстоятель цієї церкви.

Крім того, повідомлялося, що США підтримають позитивне рішення Константинополя про надання томосу про автокефалію.