ua en ru

За допомогою пільг аграрні олігархи викачують гроші з бюджету, - експерт

Пільги для сільгоспвиробників при сплаті ПДВ використовуються великими аграрними холдингами для викачування державних коштів. Таку думку висловив економіст Борис Кушнірук.

"Я дуже критично ставлюся до так званої особливої системі оплати ПДВ, яка існує в аграрному секторі. Це діра, через яку заробляють великі олігархічні об'єднання. У них є можливість для того, щоб через цей механізм фактично викачувати гроші з держави", - заявив експерт.

На його думку, переведення всього сільськогосподарського сектора на загальний режим оподаткування зменшить можливості для ухилення від сплати ПДВ.

"Я прихильник переходу до загальної системи оподаткування ПДВ, але з деякими зауваженнями. По-перше, потрібно збільшувати обсяг виручки для спрощеної системи оподаткування з 20 млн грн до 100 млн грн - на сьогодні це 5 млн дол., що не так багато для малого бізнесу. В Європі малим бізнесом вважається обіг в 50-60 млн дол. Це б значно спростило облік. Друге зауваження стосується сплати ПДВ. Питання в тому, що нестача ПДВ в тому, що там величезна кількість винятків, які ускладнюють виплату. Тому я прихильник мінімізації будь-яких винятків. Це значно спростить оплату цього податку та зменшить простір для маніпуляцій і спроб уникнути сплати ПДВ", - підкреслив Кушнірук.

Експерт також відзначив важливість коректного обслуговування ПДВ з боку держави.

"Якщо податківці не будуть "кришувати" це, то ухилитися від сплати ПДВ буде дуже важко. Але важливо, щоб відшкодування ПДВ було максимально прозорим і в повному обсязі... Таким чином, якщо ми хочемо переводити аграріїв на загальну систему оподаткування, то ми повинні привести в порядок функціонування ПДВ, або ми отримаємо ще одну проблемну зону", - резюмував він.

Нагадаємо, до Верховної Ради подано законопроект №2527, який передбачає приведення всіх учасників аграрного сектора до загальної системи оподаткування. Виконання цієї норми є одним із ключових пунктів угоди між Україною і МВФ.

На думку авторів статті "Між МВФ, дефолтом і аграрним лобі", якщо Україна не скасує пільги для сільгоспвиробників, країну спіткає доля Греції.

Раніше представник МВФ в Україні Жером Ваше заявив, що пільги для аграрного сектора обходяться бюджету в 30 млрд грн. Основними одержувачами пільг по ПДВ є великі агрохолдинги.