ua en ru

У Польщі пропонують провести реституцію на Західній Україні, - Медведчук

У польському місті Любліні заснували організацію, яка буде домагатися повернення полякам майна, яким раніше володіли на Західній Україні, або ж компенсації за нього. Про це у своєму блозі на сайті громадського руху "Український вибір" пише лідер руху Віктор Медведчук.

За словами політика, про це заявив лідер партії "Зміна" Матеуш Піскорський, який прямо пов'язав це з підписанням Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом.

"Зараз Україна офіційно оголошує, що вона збирається дотримуватися принципів ЄС, тому виникла ідея створення структури, яка буде займатися збором даних про можливі вимоги спадкоємців і колишніх власників майна на території України і розробляти правовий і законний шлях отримання компенсації", - пояснив Піскорський.

Медведчук вважає, що, хоча партія "Зміна" не є впливовою політичною силою, але все ж Піскорський правий: УА між Україною та ЄС створює правові підстави для проведення реституції.

"Найбільше від реституції можуть постраждати жителі Львова, що заселили історичний центр міста після "радянської окупації", - зазначив він.

Лідер "Українського вибору" упевнений, що незабаром результати євроінтеграції українці можуть незабаром відчути на собі, і насамперед - львів'яни, у яких можуть виникнути серйозні проблеми з елітним житлом.