ua en ru

Польща і США підписали угоду про розміщення баз американської військової техніки

Польща і США підписали угоду про розміщення баз американської військової техніки Фото: військовослужбовці США

Угода дає американській стороні можливість створювати бази техніки в Польщі, і тим самим посилювати союзницьку присутність

Польща та США 8 жовтня у Брюсселі підписали угоду про розміщення складів американської військової техніки на території Польщі. Про це повідомляє "Радіо Польща".

Польська сторона надала до використання територію та об'єкти, що належать авіаційній базі в Ласці, Центру навчання сухопутних військ у Дравсько-Поморському, військовим комплексім у Сквежині, Цеханові і Хощно. Міністр оборони Польщі Томаш Семоняк повідомив, що сторони будуть вести переговори з логістичним деталей угоди.

"Ми закрили формальні питання з американською стороною, і тепер будемо розмовляти про подробиці, тому що одні місця вже готові, а інші зажадають певних дій", - зазначив Семоняк.

Документ має виконавчий характер по відношенню до Договору про статус збройних сил США на території Республіки Польща. Його метою є надання американським силам об'єктів і території для реалізації спільних оборонних цілей. Як йдеться в заяві польського Міністерства національної оборони, "завдяки такому рішенню Польща стає одним з одержувачів американської Європейської ініціативи по зміцненню, оголошеної президентом США у 2014 році у Варшаві".

"Угода дає американській стороні можливість створювати бази техніки в Польщі, і тим самим посилювати союзницьку присутність і збільшувати рівень безпеки в Польщі та регіоні", - повідомляє Міністерство оборони Польщі.

Нагадаємо, США побудують в Польщі військову базу протиракетної оборони.