ua en ru

Польща хоче розірвати угоду Росія-НАТО від 1997

Польща хоче розірвати угоду Росія-НАТО від 1997 Фото: Вітольд Ващиковський

Глава МЗС упевнений, що ця угода несправедливо по відношенню до Польщі

Польща хоче розірвати угоду Росія - НАТО від 1997 року, яке забороняє розміщення ядерної зброї на території країни. Про це в інтерв'ю Gazeta Wyborcza заявив міністр закордонних справ Вітольд Ващиковський, передає Defense News.

"Дана угода носить політичний характер, воно не є юридично обов'язковим, і було укладено в іншому міжнародному контексті", - заявив міністр, зазначивши, що виступає за скасування цієї угоди.

Ващиковський наполягає, що угоду потрібно розірвати, оскільки воно створює "нерівність" між новими та старими членами НАТО. Документ 1997 року передбачає, що старі члени НАТО "не мають намірів, планів або причин для розміщення ядерної зброї на території нових членів", як, наприклад, Польщі. Росія також наполягає, що дане положення виключає постійну дислокацію військ.

"НАТО не може мати два рівня безпеки, тобто один для Західної Європи з американськими військами і військовими базами і інший для Польщі без цих елементів", - заявив Ващиковський.

Нагадаємо, НАТО до кінця 2015 р. має намір відкрити новий навчально-тренувальний центр контррозвідки в польському Кракові.