ua en ru

Польша більше не буде приймати етнічних поляків із Маріуполя

Польша більше не буде приймати етнічних поляків із Маріуполя Фото: переселенці

50 поляків з Маріуполя отримали від польського уряду негативну відповідь

Маріуполь не лежить у зоні безпосередніх воєнних дій, а евакуація поляків з Донбасу була одноразовою акцією. Про це заявили у польському МЗС, передає Польське Радіо.

Так, за словами голови фонду "Свобода і Демократія" Міхала Дворчика, від початку війни на сході України, до Польщі евакуйовано 102 громадян України польського походження, але 50 поляків з Маріуполя все ж отримали від польського уряду негативну відповідь.

"Активно про приїзд до Польщі клопоталися поляки з Маріуполя, міста, яке лежить біля лінії фронту. Натомість вони почули негативну відповідь, польський уряд не прийняв рішення, щоб їм допомогти. Натомість все залежатиме від того, як буде в Україні розвиватися ситуація. Якщо збройні дії посиляться і охоплять більші терени, ніж досі, ми повинні брати до уваги ймовірність того, що чергові групи українських поляків будуть намагатися втекти з цього регіону і знайти притулок у Польщі", - зазначив Дворчик.

В свою чергу Міінстерство закордонних справ Польщі наголошує, що евакуація поляків з Донбасу була одноразовою акцією - йшлося про вивезення людей із зони воєнних дій. Як пояснюють у зовнішньополітичному відомстві Польщі, Маріуполь не лежить у зоні безпосередніх воєнних дій.

Нагадаємо, дві групи дітей із сімей внутрішньо переміщених осіб у серпні поїдуть на реабілітацію до Словенії. В реабілітаційній програмі візьмуть участь 160 сімей.