ua en ru

Поліція викликала на допит майже 100 осіб через порушення перед виборами

Поліція викликала на допит майже 100 осіб через порушення перед виборами Ілюстративне фото (kramatorsk-police.dn.ua.jpg)

Нацполіція відкрила 217 кримінальних справ через порушення виборчого законодавства

Слідчі поліції викликали на допит майже 100 осіб, яким інкримінують перешкоджання здійсненню виборчого права перед парламентськими виборами. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на прес-службу Національної поліції.

За словами заступника начальника Головного слідчого управління Нацполіції Максима Цуцкірідзе, слідчими підрозділами Нацполіції розпочато 217 кримінальних проваджень, пов’язаних з виборчим процесом, з них 161 повідомлення пов’язане безпосередньо з порушеннями виборчого процесу, ще 56 - пов’язані опосередковано.

"Під час позачергових виборів ми зіткнулися з новими проявами щодо порушень виборчого законодавства. Зокрема, встановлено факти використання кандидатами в депутати брендів інших політичних партій. Наразі Головним слідчим управлінням Нацполіції встановлено 97 таких фігурантів. Вони викликані на допит. У рамках кримінальних проваджень розкрито їхні партійні рахунки, а також відповідні листи направлено до Центральної виборчої комісії",- зазначив заступник начальника ГСУ.

Також, зазначається, що майже 80 відсотків із зареєстрованих кримінальних проваджень розпочаті за фактами підкупу виборців.

"Слідчими підрозділами за фактами підкупу виборців розпочато 85 кримінальних проваджень. Зловмисники у цьому напрямку теж використовують "нововведення". Зокрема, поліцейські встановили факти підкупу виборців з використанням квитків на різні розважальні заходи, а також "подарункові" сертифікати для придбання техніки", - уточнив Цуцкірідзе.

Нагадаємо, до 28 липня Національна поліція працює у посиленому режимі у зв'язку з проведенням виборів у Верховну раду. За словами заступника глави Нацполіції Олександра Фацевича, з початку виборчого процесу територіальними органами Національної поліції зареєстровано 4 157 заяв та повідомлень, пов’язаних з виборчим процесом.