ua en ru

Жителі західних областей України масово ухиляються від мобілізації, - радник Президента

Жителі західних областей України масово ухиляються від мобілізації, - радник Президента

Жителі Івано-Франківської, Тернопільської, Волинської та Закарпатської областей України масово ухиляються від мобілізації всупереч сформованій думці про те, що більша частина бійців АТО - з території Західної України. Про це повідомив радник Президента України та помічник міністра оборони Юрій Бірюков у своєму Facebook.

Дані висновки він зробив, ґрунтуючись на першому звіті про виконання плану четвертої хвилі мобілізації.

"Глави 14 сільрад Івано-Франківської області відмовилися отримувати повістки на сповіщення. 57% оповіщених військовозобов'язаних Івано-Франківської області не прибули на проходження медицинкой комісії. 37% оповіщених військовозобов'язаних Івано-Франківської області покинули територію України", - сказано в повідомленні Бірюкова щодо даних по Івано-Франківській області.

Також він повідомив, про те, що з Чернівецької області за останні 30 діб виїхало 17% військовозобов'язаних, причому Бірюков припускає, що вони ховаються в прикордонній області Румунії, ухиляючись від призову.

У Волинській області, за даними Бірюкова, 19% військовозобов'язаних відмовилися служити з релігійних мотивів, хоча у попередні роки ця причина не перевищувала 0,7% випадків відмови від служби.

"Голови сільських рад Тернопільської області відкрито саботують заходи щодо сповіщення, у разі появи в районі представників РВК - інформують своїх жителів і жителів навколишніх сіл", - також додав він відносно Тернопільської області.

Радник Президента вкрай емоційно висловив обурення щодо того, як люди в цих регіонах виражають у справі своє нібито інтенсивне патріотичне почуття.

При цьому Бірюков зазначив, що виконання планів мобілізації по Одеській, Миколаївській, Херсонській, Запорізькій, Дніпропетровській, Черкаській, Житомирській, Кіровоградській областях, а також в неокупованих частинах Донецької та Луганської областей знаходяться на нормальному рівні, як і під час другої і третьої хвилі мобілізації.

Окремо він зазначив, що думка про те, що найбільша кількість жертв проведення антитерористичної операції походять з Західної України, помилкова. За його даними найбільша кількість загиблих призовників зафіксована у Дніпропетровській області.

Нагадаємо, сьогодні в Адміністрації Президента України заявили, що очікувана кількість мобілізованих в Україні відповідає плану.

Крім того, так повідомили про підготовку змін до Кримінального кодексу щодо невідворотності покарання за зрив мобілізації.