ua en ru

Жителі Криму з проукраїнською позицією піддаються залякуванням, - доповідь ООН

В Організації Об'єднаних Націй констатують, що жителі Криму, відомих своєю проукраїнською позицією, піддаються залякуванням.

В Організації Об'єднаних Націй констатують, що жителі Криму, відомих своєю проукраїнською позицією, піддаються залякуванням. Про це йдеться в повідомленні прес-служби управління верховного комісара ООН з прав людини з посиланням на останню доповідь ООН по Україні.

"Жителі Криму, відомих своєю проукраїнською позицією, піддаються залякуванням", - повідомляється в доповіді, в якому також зазначається занепокоєння з приводу того, що багато хто може зіткнутися із зростаючою дискримінацією, особливо в галузі освіти і працевлаштування, і додається, що лідери та активісти корінного народу-кримських татар стикаються з переслідуваннями і обмеженнями користування їх культурними правами.

"Під час звітного періоду ситуація всіх жителів Криму погіршилася з точки зору користування їхніми правами на свободу вираження поглядів, мирних зібрань, асоціацій, релігії і переконань", - сказано в доповіді.

У документі також наголошується, що в Криму введення законодавства Російської Федерації всупереч резолюції Генеральної асамблеї ООН 68/262 і відповідним органам міжнародного права перешкоджає користуванню правами людини і основними свободами.

"Це створює ситуацію невизначеності, оскільки до 1 січня 2015 року передбачається дія українського законодавства, але при цьому від правових інститутів вже вимагається відповідність положенням законодавства Російської Федерації. Таким чином, наприклад, НУО не можуть реєструватися", - йдеться в доповіді.

Нагадаємо, 18 березня Президент Володимир Путін підписав договір про приєднання Криму й Севастополя до Росії. ООН, країни ЄС, США не визнають цей акт, наполягаючи на тому, що Крим - це українська територія.