ua en ru

Захід має намір утримувати Україну у сфері свого впливу з допомогою нових кредитів, - Медведчук

Захід має намір утримувати Україну у сфері свого впливу з допомогою нових кредитів.

Захід має намір утримувати Україну у сфері свого впливу з допомогою нових кредитів. Про це у своєму блозі заявив лідер громадського руху "Український вибір" Віктор Медведчук.

"Джордж Сорос знову роздає "цінні" поради. І знову безкоштовно. У статті для The New York Review of Books відомий американський фінансист (читай - біржовий спекулянт) закликав Європу негайно надати фінансову допомогу Україні. "МВФ повинен забезпечити негайну грошову ін'єкцію в розмірі не менше 20 млрд дол. і пообіцяти дати ще... Партнери України повинні забезпечити додаткове фінансування програми МВФ на свій ризик, у відповідності зі стандартною практикою", - заявив Сорос. За 2 млрд дол. з цих грошей повинні бути використані на відновлення українських шахт і на закупівлю російського газу, 4 млрд дол. - на погашення різних кредитів, а всі інші кошти рекомендовано направити на поповнення валютних резервів НБУ", - написав Медведчук.

Він нагадав, що ще в лютому Сорос закликав Захід розробити для України "план Маршалла" та надати кредити.

"Чим це закінчилося, ми добре знаємо: МВФ нав'язав нашій країні пакет болючих антисоціальних "реформ", які призвели до девальвації національної валюти, неконтрольованого зростання цін і тарифів, звільнення держслужбовців, масового безробіття. Але найстрашніше - підсівши на кредитну голку Заходу, Київ опинився у залежності від грошових "ін'єкцій" донорів", - зазначив Медведчук.

"Виникає закономірне питання: яка ж справжня причина настільки безмежної щедрості "великого фінансиста"? У той час як Захід все ясніше дає зрозуміти Києву, що готовий надати кредити нашій країні тільки в тому випадку, якщо чиновники почнуть проводити реформи та боротися з корупцією, Сорос закликає міжнародних донорів облагодіяти київську владу. По суті, він пропонує надати корумпованому "уряду камікадзе", яке назавжди запам'ятається українцям резонансними корупційними скандалами у різних відомствах - від Міноборони до МОЗ, надзвичайні кредити. Атракціон небаченої щедрості від Сороса пояснюється гранично просто. Це плата за прозахідний курс України, за євроінтеграційні прагнення Києва", - підкреслив Медведчук.

За його словами, цілком очевидно, що розчарування українців прозахідною владою посилюється з кожним днем.

"Українці розуміють, що курс на зближення з Євросоюзом обернувся для нашої країни колосальними збитками. Хоч із запізненням, але це усвідомили і у владі, тому і призупинили вступ у дію угоди про асоціацію в частині приєднання України до зони вільної торгівлі з Євросоюзом. Такий розвиток подій не влаштовує Сороса. Тому він і радить кредиторам виділяти і обіцяти Києву все нові і нові транші. По-перше, це дозволить Заходу утримати Україну у сфері свого впливу, а по-друге, зажене нашу країну в боргову кабалу, вибратися з якої буде вкрай непросто. Саме для того, щоб Україна не змогла зіскочити з кредитної голки, Сорос і радить Заходу кредитувати нашу країну. Хочеться вірити, що і київські, і європейські чиновники розуміють: за "цінні" безкоштовні поради "великого фінансиста" в підсумку доведеться заплатити занадто дорого", - підсумував Медведчук.