ua en ru

Південна Корея запропонувала КНДР провести переговори для відновлення робіт у зоні Кесон

Південна Корея запропонувала КНДР провести офіційні переговори, щоб обговорити відновлення робіт у прикордонній індустріальній зоні Кесон, передає служба BBC.

Попередня пропозиція Сеула про переговори по майбутньому Кесона КНДР відкинула.

Роботи в прикордонній зоні були тимчасово припинені у квітні 2013 р., коли КНДР вивела з Кесона майже 53 тис. робітників. В даний час, за неофіційними даними, у Кесоні, який знаходиться в 12 км на північ від військово-демаркаційної лінії між Півднем і Північчю Кореї, залишаються 180 південнокорейців, у яких закінчуються припаси.

Як повідомив представник південнокорейського Міністерства у справах об'єднання Кім Хен Сік, на відповідь КНДР дається один день. У разі відмови від переговорів Сеул пообіцяв Пхеньяну зробити у відповідь "серйозні дії".

Кесон служить одним з основних джерел доходу для КНДР, і ситуація там, на думку політичних аналітиків, є свого роду барометром відносин між двома Кореями.

Тим часом нинішню ситуацію не можна назвати безпрецедентною. У березні 2009 р. Пхеньян вже забороняв південнокорейським фахівцям в'їзд в зону через що проводилися тоді спільних навчань Південної Кореї і США, але тоді заборона виявився короткочасним.

Напруженість між двома країнами посилилася після чергового ядерного випробування Пхеньяну і його заяви про повернення до стану війни з Сеулом.

Читайте також: КНДР пригрозила закрити і знести спільний з Південною Кореєю виробничий комплекс в Кесоні