ua en ru

Юрист заявив, що має докази заборони Ющенком підписувати газові контракти на вигідних умовах

Директор юридичної фірми Lions Litigate Станіслав Батрин, який подав позов до ВАСУ на екс-Президента України Віктора Ющенка, заявив, що протокол допиту колишнього голови НАК "Нафтогазу України" Олега Дубини підтверджує факти заборони Ющенком підписувати газові контракти на вигідних умовах. Про це повідомила прес-служба Lions Litigate.

"За останні кілька днів окремі політичні діячі висловили думку про те, що Ющенко, наче, не втручався у перемовини щодо підписання газових контрактів. Разом з тим, як і ці діячі так і речник екс-Президента, не наводять суспільству жодних фактів, а тільки керуються припущеннями. Натомість доказами протиправних дій Ющенко є протокол допиту Дубини, який складений в ході розслідування справи Тимошенко (екс-прем'єр-міністра України Юлії Тимошенко), усний допит Дубини в Печерському районному суді м. Києва, - в межах цих процесуальних дій Дубина підтвердив факти постійного узгодження своєї поведінки з Ющенко, а також факт заборони Президентом підписати контракти на вигідних умовах. Ці покази у повній мірі збігаються з показами Ющенко у справі Тимошенко", - заявив Батрин.

Він підкреслив, що достатньо ознайомитися із змістом директив, затверджених указом Президента України від 26 лютого 2008 п. №165/2008, які засвідчують, що Президент України вирішив замість "Нафтогазу України" питання про необхідність вступу у правовідносини, необхідність переходу на конкретні схеми співробітництва, заборонив співпрацювати з іншими контрагентами, визначив максимальну ціну договору (ціну газу, ціну послуг транзиту), вирішив питання про погашення компанією боргів, проведення нею розрахунків, вступ та особливості участі компанії у СП з контрагентом тощо.

"Цей письмовий документ, на відміну від усних розпоряджень, не можна приховати і він засвідчує пряме втручання Ющенко у компетенцію "Нафтогазу України" та уряду, як вищого органу виконавчої влади, який здійснює управлінську функцію по відношенню до національної компанії", - підкреслив Батрин.

За словами юриста, у тексті директив зазначається, що вони видавалися на підставі п. 3 ч. 1 ст. 106 Конституції України, водночас, повноваження Президента, які передбачені п. 3 ч. 1 ст. 106 Конституції України стосуються виключно ведення та укладення міждержавних договорів України.

"В даному разі Ющенко видав директиви на ведення перемовин, які укладала не держава "Україна", а суб'єкт господарювання - НАК "Нафтогаз України". Таким чином, докази перевищення Президентом своїх конституційних повноважень є переконливими", - заявив Батрин.

Нагадаємо, Батрін звернувся до Вищого адміністративного суду України з позовом до Ющенка про незаконність заборони Дубині як керівнику НАК "Нафтогаз України" підписувати газові контракти за ціною 235 дол 24 червня 2013 р.

У той же час, як заявила прес-секретар Ющенка Ірина Ванникова, офіс третього Президента ще не отримував відповідний судовий позов.