ua en ru

Яценюк заявив, що СБУ порушила кримінальну справу проти нього, Турчинова і Тягнибока

Служба безпеки України (СБУ) порушила кримінальну справу за заклики до державного перевороту проти Арсенія Яценюка, Олега Тягнибока і Олександа Турчинова. Про це сьогодні заявив лідер фракції "Батьківщина", голова політради ВО "Батьківщина" Арсеній Яценюк, повідомляє кореспондент РБК-Україна.

Служба безпеки України (СБУ) порушила кримінальну справу за заклики до державного перевороту проти Арсенія Яценюка, Олега Тягнибока і Олександа Турчинова. Про це сьогодні заявив лідер фракції "Батьківщина", голова політради ВО "Батьківщина" Арсеній Яценюк, повідомляє кореспондент РБК-Україна.

На питання про те, чи порушено аналогічну справу щодо лідера партії "Удар" Віталія Кличка, Яценюк відповів:
"Цю інформацію потрібно уточнити", - сказав він.

Як заявив сьогодні під час виступу зі звітом у Верховній Раді генеральний прокурор Віктор Пшонка, СБУ веде два кримінальних провадження за фактом вчинення під час масових акцій у Києві незаконних дій, спрямованих на захоплення державної влади.

"На Майдані Незалежності за час проведення акцій не раз звучали заклики до силового захоплення державної влади. У зв'язку із цим слідчими Служби безпеки України зареєстровано два провадження за фактом вчинення групою осіб незаконних дій, спрямованих на захоплення державної влади в Україні за статтею 109 Кримінального кодексу", - сказав Пшонка, не уточнивши, чи є підозрювані в рамках цих кримінальних проваджень.

Також Пшонка зазначив, що до провокацій і правопорушень під час подій Євромайдану причетні радикальні угруповання.

Як повідомлялося, 6 грудня Генеральна прокуратура України (ГПУ) викликала на допит лідера ВО "Батьківщина" Арсенія Яценюка і ряд опозиційних народних депутатів щодо побиття мирних демонстрантів у Києві.

10 грудня Яценюк заявив, що ГПУ планує знову викликати його на допит.

Того ж дня столична прокуратура відкрила кримінальне провадження за фактом нападу опозиційних депутатів на працівника прокуратури в Апеляційному суді Києва за адресою вул. Солом'янська, 2.

Нагадаємо, 21 листопада в Україні розпочалася хвиля вуличних протестів після прийняття Кабміном рішення про призупинення євроінтеграції. Акція отримала назву "Євромайдан". Після подій у ніч на 30 листопада, коли міліція жорстоко розігнала мітинг на Майдані Незалежності, хвиля протестів посилилася.

Так, активісти Євромайдану 1 грудня захопили будівлі КМДА та Будинок профспілок на Хрещатику, а також робили спроби штурмувати Адміністрацію Президента України.

Пізніше міліція порушила 11 кримінальних справ за фактом сутичок мітингувальників з міліцією в Києві 1 грудня.

Нагадаємо, Служба безпеки України 8 грудня відкрила кримінальне провадження за ознаками дій, спрямованих на захоплення державної влади в Україні.

19 грудня Верховна Рада амністувала затриманих учасників Євромайдану. Так, народні депутати прийняли в цілому законопроект №3787 "Про усунення негативних наслідків та недопущення переслідування і покарання осіб із приводу подій, які мали місце під час проведення мирних зібрань". За відповідне рішення проголосували 339 народних депутатів.