ua en ru

Янукович підписав закон про заміну громадських робіт штрафом або арештом

Президент України Віктор Янукович підписав закон № 656-VІІ "ПРО внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо врегулювання питань, що унеможливлюють виконання адміністративних стягнень". Про це повідомила прес-служба Президента України.

Цей закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Нагадаємо, 24 жовтня 2013 р. народні депутати України підтримали у другому читанні законопроект № 0893 "Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо врегулювання питань, що унеможливлюють виконання адміністративних стягнень". За відповідне рішення проголосували 292 народних депутати.

Законодавчим актом внесено зміни до низки статей Розділу ІV Кодексу України про адміністративні правопорушення, якими передбачена можливість заміни стягнень у виді громадських або виправних робіт іншими видами стягнень (штрафом або адміністративним арештом).

Законом у новій редакції викладено статтю 3211 "Виконання постанови про накладення адміністративного стягнення у вигляді громадських робіт" Кодексу України про адміністративні правопорушення. Згідно із змінами: "Постанова районного, районного у місті, міського чи міськрайонного суду (судді) про накладення адміністративного стягнення у вигляді громадських робіт надсилається на виконання органу центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері виконання кримінальних покарань, не пізніше наступного дня після набрання нею законної сили".

Виконання стягнення у вигляді громадських робіт здійснюється шляхом залучення порушників до суспільно корисної праці, види якої визначаються органами місцевого самоврядування.

У разі втрати працездатності, призову на строкову військову службу, взяття під варту, засудження до кримінального покарання у виді позбавлення або обмеження волі, або якщо невідоме місцезнаходження особи, постановою суду (судді) за поданням органу центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері виконання кримінальних покарань, громадські роботи замінюються штрафом із розрахунку, що чотири години невідбутих громадських робіт дорівнюють одному неоподатковуваному мінімуму доходів громадян (17 грн).

Документом також викладено у новій редакції статтю 3214 "Наслідки ухилення особи від відбування громадських робіт", згідно з якою "у разі ухилення порушника від відбування громадських робіт постановою суду (судді) за поданням органу центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері виконання кримінальних покарань, невідбутий строк громадських робіт може бути замінено штрафом або адміністративним арештом.

Заміна громадських робіт штрафом застосовується за умови, що санкція статті, за якою на порушника накладено адміністративне стягнення, передбачає можливість застосування штрафу. Розмір штрафу в зазначеному випадку визначається із розрахунку, що чотири години невідбутих громадських робіт дорівнюють одному неоподатковуваному мінімуму доходів громадян (17 грн).

Заміна громадських робіт арештом застосовується за умови, що санкція статті, за якою на порушника накладено адміністративне стягнення, не передбачає можливість застосування штрафу, з розрахунку, що одна доба арешту дорівнює 5 годинам громадських робіт, але на строк не більш як 15 діб".