ua en ru

Янукович підписав ратифікацію конвенції про захист культурної спадщини суспільства

Президент України Віктор Янукович підписав закон № 581-VII "Про ратифікацію рамкової конвенції Ради Європи про значення культурної спадщини для суспільства". Про це повідомила прес-служба Верховної Ради України.

ВР 19 вересня 2013 р. прийняла в першому читанні і в цілому проект закону "Про ратифікацію Рамкової конвенції Ради Європи про значення культурної спадщини для суспільства". За відповідний проект закону проголосували 375 народних депутатів з мінімально необхідних 226.

Згідно конвенції, її сторони домовляються: визнавати права, пов'язані з культурною спадщиною, як невід'ємну частину права на участь у культурному житті, як це визначено в загальній декларації прав людини; визнавати індивідуальну та колективну відповідальність щодо культурної спадщини; підкреслювати, що збереження культурної спадщини і його стале використання спрямовані на розвиток людського потенціалу і якості життя; вживати необхідних заходів для застосування положень конвенції.

Згідно з документом, сторони погоджуються сприяти розумінню загальної спадщини Європи, яке складається з: всіх форм культурної спадщини в Європі, які разом складають загальний джерело пам'яті, розуміння, самобутності, згуртованості і творчості, а також ідеалів, принципів і цінностей, отриманих з досвіду, накопиченого завдяки прогресу і конфліктів минулого, і таких, що сприяють розвитку мирного і стабільного суспільства, яке грунтується на повазі прав людини, демократії та верховенстві права