ua en ru

Янукович схвалив закон про амністію учасників Євромайдану

Президент України Віктор Янукович схвалив закон про амністію учасників Євромайдану.

Президент України Віктор Янукович схвалив закон про амністію учасників Євромайдану. Про це повідомляє прес-служба глави держави.

Як зазначають у прес-службі, Президент підписав низку законів, серед яких і №737-VII "Про усунення негативних наслідків та недопущення переслідування та покарання осіб з приводу подій, які мали місце під час проведення мирних зібрань".

Нагадаємо, 29 січня 2014 р. народні депутати підтримали законопроект № 4021-3 "Про усунення негативних наслідків та недопущення переслідування і покарання осіб з приводу подій, які мали місце під час проведення мирних зібрань". За відповідне рішення проголосували 232 народних депутатів з 226 мінімально необхідних.

Наступного дня, 30 січня 2014 р., спікер парламенту Володимир Рибак підписав цей закон.

За словами першого заступника глави Адміністрації Президента Андрія Портнова, під амністію не потраплять підозрювані у вбивствах, тортурах і перешкоджання журналістам.

У свою чергу в.о. міністра юстиції Олена Лукаш наголосила, що закон про амністію не поширюється на правоохоронців.

"Амнистируются чи посадові злочини у вигляді перевищення владних повноважень? Ні, не амнистируются. У вчорашньому законі такої норми немає. Тому що закон спрямований на мирне врегулювання, а не на збільшення протистояння", - сказала вона.

Зазначимо, що закон про амністію вводиться в дію через день після публікації на сайті ГПУ списку дій протестувальників.

Закон передбачає 15 днів на звільнення активістами адмінбудівель.

Раніше автор даного законопроекту, нардеп від Партії регіонів та представник Президента в Раді Юрій Мірошниченко запевнив, що у списку будівель, які повинні звільнити протестувальники, немає ні Будинку профспілок, ні Жовтневого палацу, ні Українського дому - тільки будівлі міністерств і держадміністрацій.