ua en ru

ВР не змогла затвердити порядок денний на пленарний тиждень

Верховна Рада України не затвердила порядок денний на пленарний тиждень, 5-8 листопада 2013 р. За відповідне рішення проголосували 194 народних депутата (з 226 необхідних), проти - 18, утрималися - 20 нардепів, передає кореспондент РБК-Україна.

Порядок денний на тиждень не підтримали опозиційні фракції "Батьківщина", "Удар" і "Свобода".

Як заявив народний депутат від "Свободи" Олексій Кайда, його фракція не підтримала порядок денний, так як вимагає виключити з нього проект закону про прокуратуру, який ще не був розглянутий профільним комітетом парламенту.

У свою чергу, як заявив лідер фракції "Батьківщина" Арсеній Яценюк, депутати сьогодні насамперед повинні були закінчити розгляд законопроекту про скасування пенсійної реформи, який депутати почали розглядати минулого пленарного тижня, 25 жовтня, і тільки потім перейти до затвердження порядку денного на нинішній пленарний тиждень.

Варто відзначити, що до законів, які "не можуть розглядатися парламентом через нерозгляд на засіданні комітетів ВР" підпадають і 4 законопроекти, що стосуються лікування або звільнення Юлії Тимошенко, оскільки вчорашнє засідання комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності не відбулося через неявку всіх членів комітету-регіоналів і одного народного депутата з КПУ.

Нагадаємо також, що після невдалого засідання, голова цього комітету Андрій Кожем'якін заявив, що парламент може розглянути це питання через процедуру ad hoc: "Як каже Володимир Васильович Рибак, всі фракції можуть зробити все, тобто, є така норма в законі про регламент, так званий ad hoc, по якій голосується і приймається рішення.... Якщо парламент 226 голосами визначиться, що це потрібно зробити без комітетів, без висновків і негайно, він так зробить. Прикладів тому в історії нашого парламенту було дуже багато", - зазначив Кожем'якін.