ua en ru

Влада Єгипту "вкоротила" нічну комендантську годину

Військовий уряд Єгипту від суботи, 24 серпня, скоротив тривалість нічної комендантської години на дві години. Обмежувальні заходи були прийняті 10 днів тому на тлі запеклих зіткнень прихильників "Братів-мусульман" із поліцією.

Військовий уряд Єгипту від суботи, 24 серпня, скоротив тривалість нічної комендантської години на дві години, передає Reuters. Обмежувальні заходи були прийняті 10 днів тому на тлі запеклих зіткнень прихильників "Братів-мусульман" із поліцією.

Таке рішення прийнято "для полегшення життя громадян і у відповідь на суспільні запити", йдеться в постанові уряду.

Документ набрав чинності негайно. У ньому йдеться, що комендантська година триватиме із 21:00 до 06:00 (22:00-07:00 за київським часом) щодня, крім п'ятниці, коли вона буде починатися о 19:00 (20:00 за київським часом ). Протести у Єгипті зазвичай відбуваються по п'ятницях, після полуденної мусульманської молитви.

Нагадаємо, комендантська година у Єгипті була введена 14 серпня, коли поліція ліквідувала два табори протестувальників у Каїрі, які вимагали повернення до влади поваленого 3 липня Президента Мухаммеда Мурсі. Спершу було оголошено про те, що комендантська година діятиме протягом місяця.

У "П'ятницю мучеників", оголошену "Братами-мусульманами" 23 серпня, великої кількості прихильників ісламістів зібрати не вдалося. Зіткнень на вулицях також не спостерігалося, хоча повідомлялося про те, що одна людина була убита в місті Танта в дельті Нілу.

Згідно з офіційними даними, від початку зіткнень у Єгипті було вбито понад 1 тис. осіб, у тому числі 100 військовослужбовців і поліцейських. "Брати-мусульмани" заявляють, що у протистоянні загинули понад 2,5 тис. їхніх прихильників.

Нагадаємо, в середині серпня в Каїрі прихильники руху "Брати-мусульмани" пішли на штурм урядової будівлі. У той же час, за даними прес-служби Асоціації лідерів турбізнесу України (АЛТУ), єгипетські партнери українських туроператорів заявляли про стабільну обстановку в районах, де відпочивають туристи з України.

Як повідомлялося, МЗС не рекомендує громадянам України відвідувати Єгипет у зв'язку з безладами.

Напередодні, як передає Associated Press з посиланням на єгипетського чиновника, у Єгипті кордон із сектором Гази, закритий після нападу поліцейських цього тижня, знову відкрито. Інша офіційна особа на умовах анонімності повідомила, що єгипетські війська ліквідували чотирьох бойовиків, які здійснили напад на контрольно-пропускний пункт на Синаї.

Раніше, 19 серпня, в результаті вибуху, що прогримів у єгипетському м. Рафах, провінція Північний Синай, у результаті нападу загинули 25 співробітників правопорядку. Вони потрапили в засідку і були обстріляні на кордоні з Палестинською автономією. У зв'язку із цим 20 серпня генеральний секретар ООН Пан Гі Мун засудив вбивство поліцейських у Рафаху і закликав до припинення насильства і відновлення політичного процесу у Єгипті.