ua en ru

Верховний комісар у справах нацменшин ОБСЄ відвідає Україну в березні для оцінки ситуації в Криму

Верховний комісар у справах національних меншин Організації з безпеки і співробітництва в Європі Астрід Турс має намір відвідати Україну в березні для оцінки ситуації в Криму.

Верховний комісар у справах національних меншин Організації з безпеки і співробітництва в Європі Астрід Турс має намір відвідати Україну в березні для оцінки ситуації в Криму. Про це на прес-конференції в Києві повідомив особистий представник Президента Швейцарії, яка головує в ОБСЄ в цьому році, Тім Гульдіманн, передає кореспондент РБК-Україна.

"Дуже скоро верховний комісар з питань національних меншин планує приїхати в Україну. Це відбудеться протягом найближчих двох тижнів", - сказав він.

Верховний комісар оцінить ситуацію в Україні і запропонує варіанти залучення ОБСЄ. Серед іншого Турс буде займатися питанням ситуації в Криму. Гульдіманн підкреслив, що поки що з цього приводу ще рано робити заяви. "Після цього (оцінки ситуації) будуть вжиті скоординовані рішення щодо цієї ситуації", - зазначив він.

Крім того, ОБСЄ має намір спостерігати за свободою слова в Україні. За словами Гульдіманна, у світлі майбутніх виборів ця сфера є критично важливою.

Також Бюро з демократичних інститутів і прав людини планує розглядати питання у сфері захисту прав людини в Україні.

Таким чином, за словами Гульдіманна, існують зараз чотири основних сфери, за якими буде стежити ОБСЄ: вибори, нацменшини, права людини і свобода слова. ОБСЄ вже є інструментарій для роботи в цих сферах. Тим не менш, в процесі роботи, у разі зацікавленості України та прохання з їх боку, як зазначив Гульдіманн, робота може проводитися і в інших напрямках.