ua en ru

Ведучий мітингу на Європейській площі намагався провокувати натовп на агресію, - спостерігач

Зіткнення між мітингувальниками і бійцями спецпідрозділу «Беркут», що мали місце увечері 25 листопада в центрі столиці, могло б стати фатальним, якби натовп зреагував на заклики ведучого акції на Європейській площі. Про це повідомив очевидець подій, журналіст Андрій Черніков.

«На екран вивели картинку з Трьохсвятительській - багато чорних касок і Тягнибок у мікроавтобуса. Цю картинку ведучий мітингу супроводжував словами про провокації влади. Але натовп не сприйняла це як заклик рвонути в атаку», - розповів він.

За його словами, після того, як невеликий загін «Беркута» був атакований поблизу будівлі агентства УНІАН, на допомогу колегам поспішили спецназівці, що чергували біля будівлі Національної музичної академії ім. П. І. Чайковського. «Вони пробігли по підземному переходу. Перехожі і демонстранти били їх парасолями і сумками по касок, кричали «ганьба і «підараси»», - зазначив Андрій Черніков.

Пізніше ця сотня бійців обігнула квартал, щоб зайти на Європейську площу з боку вулиці Трьохсвятительської. Однак, досягнувши місця, вони виявили, що допомога не потрібна, тому розвернулися і пішли. «Вони йшли колоною, від них пахло гумою і газом», - сказав журналіст.

Нагадаємо, зіткнення співробітників спецпідрозділу «Беркут» і мітингувальників на Європейській площі, вже стало однією з найбільш рейтингових тим в українських і зарубіжних ЗМІ. Коментуючи ці події, голова МВС Віталій Захарченко висловив припущення, що деякі політики вирішили використовувати мітинг для особистого піару, в тому числі, за допомогою провокацій проти міліції.

Відео конфлікту