ua en ru

ВАСУ позбавив нардепа Маркова мандата

Вищий адміністративний суд України (ВАСУ) частково задовольнив адміністративний позов Юрія Кармазіна, Сергія Сотникова та Степана Терзі та зобов'язав Центральну виборчу комісію скасувати реєстрацію народного депутата України Ігоря Маркова. Таке рішення оголосив головуючий суддя Юрій Цвіркун, передає кореспондент РБК-Україна.

Вищий адміністративний суд України (ВАСУ) частково задовольнив адміністративний позов Юрія Кармазіна, Сергія Сотникова та Степана Терзі та зобов'язав Центральну виборчу комісію скасувати реєстрацію народного депутата України Ігоря Маркова. Таке рішення оголосив головуючий суддя Юрій Цвіркун, передає кореспондент РБК-Україна.

"Адміністративний позов Кармазіна Юрія, Сергія Сотніка та Степана Терзі до Центральної виборчої комісії...задовольнити частково. Визнати недостовірними результати чергових виборів народних депутатів України 28 жовтня 2012 р. в одномандатному виборчому окрузі №133 встановлені Центральною виборчою комісією...Скасувати постанову Центральної виборчої комісії від 23 листопада 2012 р. про реєстрацію народним депутатом Маркова Ігоря Олеговича. Визнати відсутніми у Маркова Ігоря Олеговича статусу та повноважень народного депутата України. Визнати неможливими встановлення підсумків голосування та результатів виборів народних депутатів України ... в одномандатному виборчому окрузі №133", - заявив Цвіркун.

Також суд зобов'язав ЦВК вчинити дії по організації підготовки та проведенню повторних виборів народних депутатів України в одномандатному виборчому окрузі №133 у відповідності до вимог законодавства про вибори.

Позбавити регіонала Маркова мандата вимагав колишнього депутата Верховної Ради Юрій Кармазін. Кармазін грунтується на результатах розслідування міліцією кримінальної справи про фальсифікацію результатів виборів в окрузі N133. У МВС підрахували, що 6038 бюлетенів були незаконно зараховані як віддані за самовисуванця Маркова. На 52 з 86 дільниць округу в кабінках для голосування лежали ручки з симпатичним (зникаючими при нагріванні) чорнилом. Експертиза встановила, що після голосування частина відміток, поставлених за інших кандидатів, були знищені і натомість проставлені нові у графі за Маркова. У результаті його відрив від найближчого суперника Олексія Гончаренка, висувався від Партії регіонів, склав 5160 голосів.

Сьогодні також повідомляється, що ГПУ розпочала розслідування можливого факту підробки слідчими МВС виборчої документації з одномандатного виборчого округу № 133 за заявою народного депутата України Ігоря Маркова. За його словами, слідчі навмисно вносили позначки у виборчі бюлетені, для того щоб бюлетені були визнані недійсними і дискредитувати народного депутата України Ігоря Маркова.

Раніше повідомлялося, що Кармазін готує позови відносно ще кількох народних депутатів.

Ігор Марков виграв у регіонала Олексія Гончаренка вибори до ВР VII скликання на окрузі № 133, набравши більше 26% голосів. Розрив між кандидатами склав близько 6%.

Марков є засновником (і, за повідомленням деяких ЗМІ, власником) телеканалу АТВ, інформаційних сайтів Одеси "Таймер" і "Ревізор". Відомий своєю проросійською позицією. Співзасновник і керівник громадських організацій "Патріоти Вітчизни" і "Російський клуб". Автор ідеї та ініціатор громадянських акцій "Я говорю по-русски" та "Одеська Георгіївська стрічка". Голова Всеукраїнської політичної партії "Батьківщина". Має нафтовий та будівельний бізнес.