ua en ru

У Запоріжжі "Український вибір" проводить конференцію з проблем реалізації народовладдя в Україні

У Запоріжжі у п'ятницю, 22 листопада 2013 р., за ініціативи Громадського руху "Український вибір" розпочала роботу науково-практична конференція "Конституційне право кожного керувати державними справами і розпоряджатися народною власністю: міфи і реальність". Про це повідомляє прес-служба партії.

Під час конференції з доповідями виступлять заступник голови Всеукраїнського громадського руху "Український вибір", заступник голови Конституційного суду України першого скликання, заслужений юрист України, кандидат юридичних наук, професор Василь Німченко (доповідь "Конституційні основи народовладдя в Україні. Проблеми теорії і практики"); доктор юридичних наук, академік Національної академії правових наук України, професор кафедри конституційного права України національного університету "Юридична академія України імені Ярослава Мудрого", постійний представник Верховної Ради України в Конституційному суді України, голова комісії з питань народовладдя Конституційної асамблеї Анатолій Селіванов (доповідь "Нововведення залучення громадян до управління державними справами у зв'язку з модернізацією Конституції України"); голова Земельної спілки захисту селян "Доля", депутат Луганської обласної ради, керівник Луганської ініціативної групи Громадського руху "Український вибір" Володимир Живага (доповідь "Земля і воля - воля і земля"), голова Громадської ради при Дніпропетровській міській раді Олена Данчук (доповідь "Роль громадськості у розвитку держави").

Обговорити проблеми демократії прямої дії в Україні прийшли також юристи, вчені, журналісти, лідери громадських організацій і рухів Запорізького регіону, представники виконавчої влади.

Відкриваючи роботу конференції, Німченко привітав усіх від імені лідера Громадського руху "Український вибір" Віктора Медведчука, розповів про мету діяльності руху та окреслив завдання, над якими зараз йде робота.

Він також розповів про переваги федеративної системи територіальної організації держави, чому Україні потрібна федералізація і нагадав про розроблюваної юристами руху концепції формування федеративної системи територіального устрою України. Крім того, він розповів про діяльність руху з ініціювання всенародного референдуму.

"Рух "Український вибір" у 24 містах проводив заходи і збори з питання референдуму, який дозволив би народу брати участь у прийнятті рішень державного рівня. Не можна ігнорувати Конституцію, в якій прямо сказано, що єдиним джерелом влади в Україні є народ. І ось вчора урядом було прийнято рішення, про необхідність якого "Український вибір" говорив весь цей час, - нарешті припинено підписання угоди про асоціацію з ЄС", - заявив Німченко.

Учасники конференції продовжують обговорення реалізації конституційних прав громадян України, прав власності, участі населення країни в державних справах, розпорядження народною власністю і інших актуальних питань народовладдя.