ua en ru

У ТСК пропонують у новій Конституції надати Раді право призначати всіх членів Кабміну за поданням прем'єра

В тимчасовій спеціальній комісії (ТСК) Верховної Ради з напрацювання проекту змін до Конституції України пропонують у новій Конституції надати право Верховній Раді України право призначати всіх членів Кабінету міністрів України за поданням прем'єр-міністра

В тимчасовій спеціальній комісії (ТСК) Верховної Ради з напрацювання проекту змін до Конституції України пропонують у новій Конституції надати право Верховній Раді України право призначати всіх членів Кабінету міністрів України за поданням прем'єр-міністра. Про це йдеться у зведеній таблиці поправок і пропозицій до Основного закону, яку підготувала ТСК і яка є у розпорядженні РБК-Україна.

Так, згідно з таблицею, поправка, яка подається як основна, пропонує у пункті 12 статті 85 Конституції вказати, що Верховна Рада має право призначати за поданням Президента України та звільняти прем'єр-міністра України; признати за поданням прем'єр-міністра та звільняти членів Кабінету міністрів України.

Крім того, згідно з основною поправкою, статтю 87 Конституції пропонується викласти у такій редакції: "Верховна Рада України за пропозицією Президента України або не менш як однієї третини народних депутатів України від конституційного складу Верховної Ради України може розглянути на черговій сесії питання про відповідальність Кабінету міністрів України та прийняти резолюцію недовіри Кабінету міністрів України більшістю від конституційного складу Верховної Ради України".

Також існує дві альтернативні поправки щодо змін до пункту 12 статті 85 КУ. Перша з них пропонує дозволити Раді призначати за поданням Президента України та звільняти прем'єр-міністра України, призначати за поданням прем'єр-міністра України та звільняти членів Кабінету міністрів України.

Друга альтернативна поправка до пункту 12 дозволяє Раді вирішувати питання про відставку прем'єр-міністра України та членів Кабміну на підставі їх особистої заяви та достроково припиняти повноважень окремих членів Кабінету міністрів за поданням прем'єр-міністра.

Крім того, альтернативна поправка до пункту 11 статті 85 пропонує становити, що Рада може надавати вотуму довіри новосформованому Кабінету міністрів України через схвалення програми його діяльності.

Альтернативна поправка до статті 87 пропонує, щоб питання про недовіру Кабінету міністрів могло бути винесено на розгляд Ради за пропозицією не тільки однієї третини народних депутатів України, а й парламентською опозицією.

Також існує альтернативна поправка, згідно з якою статтю 85 Конституції України пропонується доповнити пунктом 8-1, за яким Верховна Рада отримає право утворювати, реорганізувати та ліквідувати міністерства та інші центральні органи виконавчої влади, їх перелік та повноваження.

Також альтернативна поправка до пункту 9 статті 85 пропонує зафіксувати у Конституції, що Рада вводить за зверненням (а не за поданням) Президента України про стан війни і укладення миру, прийняття рішення про використання Збройних сил України та інших військових формувань у разі збройної агресії проти України.

Нагадаємо, відповідно до пунктів 11 - 12 статті 85 діючої Конституції, Рада розглядає та приймає рішення щодо схвалення програми діяльності Кабінету міністрів України; призначає за поданням Президента України прем'єр-міністра України, міністра оборони України, міністра закордонних справ України, призначає за поданням прем'єр-міністра України інших членів Кабінету міністрів України.

Також згідно з пунктом 9 статті 85 діючої Конституції України, Рада може оголошувати за поданням Президента України стан війни і укладення миру, схвалення рішення Президента України про використання Збройних сил України та інших військових формувань у разі збройної агресії проти України.

Як повідомив РБК-Україна секретар ТСК щодо змін до Конституції, позафракційний нардепи Юрій Дерев'янко, дана таблиця спрямована на підпис спікеру Верховної Ради України Олександру Турчинову.