ua en ru

В Україні сьогодні опубліковано закон про окуповані території України

В Україні сьогодні, 14 травня 2014 р., офіційно опубліковано закон № 1207-VII "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України".

В Україні сьогодні, 14 травня 2014 р., офіційно опубліковано закон № 1207-VII "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України". Закон опубліковано в газеті "Урядовий кур'єр".

Закон набирає чинності на наступний день після його опублікування.

Згідно з законом, тимчасово окупована територія є невід'ємною частиною території України, на яку поширюється дія Конституції та законів України.

"Громадянам України гарантується дотримання у повному обсязі їхніх прав і свобод, передбачених Конституцією України, у тому числі соціальних, трудових, виборчих прав та права на освіту, після залишення ними тимчасово окупованої території", - йдеться у документі.
Так, закон визначає, що тимчасово окупованою територією України є:

- територія Автономної Республіки Крим та міста Севастополь;

- внутрішні води і територіальне море України, його дно і надра, на яких Україна здійснює суверенітет, континентальний шельф і виключна економічна зона, де Україна у відповідності зі своїм законодавством користується фіскальними, санітарними, імміграційними та митними правами, а в особливій економічній зоні і на континентальному шельфі - суверенними правами і юрисдикцією;

- підводний простір в межах територіального моря;

- повітряний простір, розташований над зазначеною територією.

Під час проведення виборів Президента України, народних депутатів України, всеукраїнського референдуму голосування громадян України на тимчасово окупованій території не організовується і не проводиться.

"Громадянам України, які проживають на тимчасово окупованій території, створюються умови для вільного волевиявлення під час виборів Президента України, народних депутатів України та всеукраїнського референдуму на іншій території України", - йдеться у законі.

Документом визначено також, що примусове зарахування громадян України до громадян іншої держави не визнається.

Державні органи та органи місцевого самоврядування, утворені відповідно до Конституції та законів України, їх посадові та службові особи на тимчасово окупованій території діють лише на підставі, у межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України. Діяльність будь-яких органів, їх посадових осіб на тимчасово окупованій території вважається незаконною, якщо ці органи створені чи призначені у порядку, не передбаченому законодавством України.

Також в документі зазначається, що на тимчасово окупованій території право власності охороняється згідно із законодавством України.

Крім того, закон передбачає, що у зв'язку з неможливістю здійснювати правосуддя судами Автономної Республіки Крим та м. Севастополя, правосуддя щодо справ цієї території буде здійснюватися відповідними судами м. Києва.

Разом з тим, під час обговорення у сесійній залі, депутати виключили з фінальної редакції законопроекту норму про спеціальний режим в'їзду на окуповану територію, порушення якого пропонувалося карати штрафами.

Відтак, згідно з ухваленим законом, громадяни України мають право на вільний та безперешкодний в'їзд і виїзд з тимчасово окупованої території за умови пред'явлення документа, що підтверджує громадянство України. В'їзд і виїзд іноземців та осіб без громадянства з тимчасово окупованої території допускається лише за спеціальним дозволом через встановлені пункти в'їзду-виїзду для таких осіб. Порядок в'їзду і виїзду іноземців та осіб без громадянства з тимчасово окупованої території встановлюється Кабінетом міністрів України.

Нагадаємо, Верховна Рада України підтримала цей закон 15 квітня 2014 р. за відповідне рішення проголосували 228 нардепів. Виконуючий обов'язки Президента України, голова Верховної Ради Олександр Турчинов підписав цей закон 28 квітня.