ua en ru

В Україні опублікований закон про вдосконалення виборчого процесу

В Україні сьогодні, 21 березня 2014 р. офіційно опублікований закон №879-VII "Про внесення змін до закону України "Про вибори Президента України" та деяких інших законодавчих актів України щодо техніко-юридичного вдосконалення виборчого процесу".

В Україні сьогодні, 21 березня 2014 р. офіційно опублікований закон №879-VII "Про внесення змін до закону України "Про вибори Президента України" та деяких інших законодавчих актів України щодо техніко-юридичного вдосконалення виборчого процесу". Закон опублікований в газеті "Урядовий кур'єр".

Цей закон набирає чинності на наступний день після його опублікування.

У законі зазначається, що "особа вважається такою, що проживає на території в межах державного кордону України, якщо її місце проживання зареєстроване в Україні відповідно до закону України "Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання". Дана поправка була внесена до законопроекту після першого читання і дає змогу лідеру партії "Удар" Віталію Кличку балотуватися на пост Президента України 25 травня 2014 р.

Також закон передбачає, що склад ЦВК змінюється 2/3 голосів нардепів, а не простою більшістю голосів. За словами секретаря комітету ВР з питань державного будівництва та місцевого самоврядування Руслана Князевича, дана поправка дасть змогу забезпечити більшу незалежність членів ЦВК.

Закон також передбачає, що фотографування, відеофіксація в будь-який спосіб результатів волевиявлення виборців, в тому числі - особисто виборцем в кабіні для таємного голосування, а також демонстрація виборцем результатів волевиявлення у приміщенні для голосування, забороняється і є порушенням таємниці голосування.

Членам виборчих комісій, іншим особам пропонується заборонити вчиняти будь-які дії чи розголошувати відомості, які дають можливість встановити зміст волевиявлення конкретного виборця.

Нагадаємо, народні депутати підтримали у другому читанні цей закон 13 березня 2014 р. За відповідне рішення проголосували 226 народних депутатів. Виконуючий обов'язки Президента України, голова Верховної Ради України Олександр Турчинов підписав закон цей закон 19 березня.