ua en ru

У разі повернення Конституції-2004 опозиція не зможе сформувати Кабмін, - Єфремов

Опозиція, народні депутати якої в 2012 р. обиралися за чинної тоді Конституції 1996 р., не зможуть сформувати Кабінет міністрів у разі повернення Конституції 2004 р.

Опозиція, народні депутати якої в 2012 р. обиралися за чинної тоді Конституції 1996 р., не зможуть сформувати Кабінет міністрів у разі повернення Конституції 2004 р. Про це на брифінгу заявив глава фракції Партії регіонів Олександр Єфремов, передає кореспондент РБК-Україна.

"Найцікавіше, що виникає з цієї ситуації. Наші колеги з опозиції чомусь вважають, що можуть повернути цю Конституцію (2004 року), та на її основі формувати, не отримавши від виборців відповідних повноважень, влада в цій країні. Я питаю, на якій підставі? Вас що, вибирали за Конституцією (2004 року)? Адже ви обиралися за Конституцією 1996 року... І якщо ви хочете формувати уряд за Конституцією 2004 року, яку ви хочете відновити незаконним способом, то які у вас для цього будуть юридичні підстави?" - запитав Єфремов.

Також Єфремов сьогодні заявив, що в рішенні Конституційного суду України від 2010 р. нічого не сказано про повернення до редакції Конституції 1996 р., але в цьому немає необхідності.

"Не прописано, і не повинно бути прописано (повернення до редакції Конституції 2004 р.). Перед КСУ ставилося завдання визначити легітимність рішення Ради 2004 р. Конституційний суд чітко прийняв рішення, що Конституція 2004 р. прийнята з порушенням процедури, і природно, що вона не може діяти", - зазначив Єфремов.

У той же час він зазначив, що юристи, з якими він консультувався, наполягають, що для повернення редакції Конституції 1996 р. досить рішення КСУ від 2010 р.

Нагадаємо, опозиція розраховує 18 лютого розглянути в Раді повернення до Конституції 2004 року, яка значно урізає повноваження Президента.

У той же час голова Верховної Ради України Володимир Рибак сьогодні на брифінгу після погоджувальної ради депутатських груп і фракцій заявив, що апарат Верховної Ради України не реєстрував конституційний акт опозиції, тому що парламент може розглядати тільки ті законопроекти та постанови.

Він також допускає, що Верховна Рада може розглянути конституційні зміни на засіданні 20 лютого.