ua en ru

В Сирії 2,5 млн людей не отримують гуманітарної допомоги, - ООН

Гуманітарне агентство Організації Об'єднаних Націй не може доставити продовольство та інші предмети першої необхідності 2,5 млн сирійців, що проживають в обложених містах. Багато з них ізольовані від зовнішнього світу вже понад рік, повідомляє "Радіо Свобода".

Як повідомила на засіданні Ради безпеки заступник генерального секретаря ООН Валері Амос, і сирійська армія, і повстанці ігнорують заклик Ради безпеки і продовжують блокувати постачання гуманітарних вантажів в країну. Заяви Ради безпеки, на відміну від резолюцій, не мають обов'язкової сили.

За словами Амос, і без того жахливі умови, в яких живуть в тимчасових будівлях мільйони сирійців, можуть з наближенням зими перетворитися на катастрофічні. У зв'язку з відсутністю засобів гігієни і вакцин погіршується епідеміологічна обстановка в Сирії. У країні вперше за 14 років зафіксовано спалах поліомієліту.

За її словами, Дамаск затримує видачу віз співробітникам ООН, що займаються доставкою вантажів. посол Сирії в ООН відкинув звинувачення і заявив, що заступник генерального секретаря ООН упереджено оцінює ситуацію в країні.

Глави делегацій США і Великобританії при ООН заявили, що були приголомшені доповіддю Валері Амос і що Рада безпеки повинна терміново розглянути можливість додаткових заходів допомоги сирійцям.