ua en ru

У Раді хочуть стягнути з нардепів збитки через бійку

Парламентський комітет з питань свободи слова звернеться до регламентного з проханням порахувати збитки завдані бійкою у Верховній Раді України, влаштованої вчора народними депутатами з фракції Радикальної партії Ляшка з колишнім однопартійцем Сергієм Мельничуком. Про це РБК-Україна повідомила член комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Ольга Червакова.

"Ми на комітеті прийняли рішення звернутися до регламентного комітету, щоб вони, принаймні, сказали в якому стані ця конструкція, як вона пошкоджена, чи підлягає вона відновленню, який бюджет цього відновлення для того, щоб ми зрозуміли, в яку копійку влетіли платники податків. Ми будемо звертатися, принаймні, в приватному порядку до цих депутатів, які влаштували дебош", - сказала вона.

За її словами, сьогодні не існує процедури стягнення з депутатів засобів за пошкоджене майно.

"Це майно ВРУ. Воно пошкоджено і повинно бути відновлено. По тій процедурі, яка є, будь пошкоджене майно відновлюється за рахунок ВРУ, тобто платників податків... Питання в тому, що механізму стягнути з народного депутата не існує, це цивільно-правові відносини і тільки після рішення суду можна стягнути з депутата такі кошти", - сказала Червакова.

Червакова вважає, що відшкодувати ремонт майна повинен не тільки народний депутат Мельничук, але і інші учасники бійки.

"Нормальне було б рішення взяти відео з камер відеоспостереження, подивитися, хто саме з депутатів бився, хто розбив прес-пойнт і з них вирахувати ці гроші. Я сподіваюся, що обійдеться без рішення суду, але без їх згоди це зробити не можливо",- сказала Червакова.

Нагадаємо, вчора в Раді нардепи з Радикальної партії побилися з колишнім однопартійцем, екс-командиром батальйону "Айдар" Мельничуком, який 5 лютого 2015 р. був виключений з фракції Ляшко.

Бійка Ляшко і Мельничука продовжилася в кулуарах, де в результаті бійки постраждав прес-пойнт.

Через бійку Рада позбавила Мельничука права брати участь у 5 пленарних засіданнях.