ua en ru

У прокуратурі Києва під люстрацію потрапляють 120 прокурорсько-слідчих працівників

У прокуратурі Києва під люстрацію потрапляють 120 прокурорсько-слідчих працівників

У прокуратурі м. Києва під дію закону "Про очищення влади" (про люстрацію, - ред.) підпадає більше 120 осіб. Про це заявив прокурор Києва Сергій Юлдашев, повідомили у прес-службі відомства.

За словами Юлдашева, тільки у столичній прокуратурі під дію закону потрапляють прокурори районного рівня та їх заступники. "В інших регіонах такого немає", - наголосив прокурор.

Він також повідомив, що тільки один співробітник прокуратури написав заяву за власним бажанням, не чекаючи вступу в силу закону про люстрацію.

"Буквально тиждень тому я звільнив чотирьох людей із прокуратури Києва, виконуючи цей закон. Хоча в душі був не згоден з цим рішенням, оскільки знав, що діяльність цих людей ніяк не пов'язана з узурпацією влади Януковичем", - сказав Юлдашев.

За словами прокурора Києва, закон про люстрацію треба було приймати 23 роки тому, але раз цього не сталося тоді, то не можна йти радянським шляхом колективної відповідальності. "Кожна справа має бути розглянута індивідуально. Давайте бути європейцями, а не говорити про це. Насправді, люстраційний досвід Європи був мінімально використаний у даній редакції закону. На мій погляд, повинен бути орган, який розгляне під збільшувальним склом роботу кожного прокурора", - заявив Юлдашев.

Нагадаємо, у Генеральній прокуратурі України планують "люструвати" ще близько 450 співробітників.

Раніше в Україні, 16 жовтня 2014 р., вступив в силу закон № 1682-VII "Про очищення влади" (про люстрацію).

Даний закон передбачає норму, згідно з якою особи, які обіймали керівні посади під час президентства Віктора Януковича і перебували на цих посадах протягом 1 року, мають бути звільнені із займаних посад протягом 10 днів після набрання чинності цього закону.