ua en ru

У проекті Трудового кодексу передбачено збереження восьмигодинного робочого дня

Проект Трудового кодексу не передбачає збільшення робочих днів і зберігає восьмигодинний робочий день. Про це в рамках презентації проекту Трудового кодексу заявив депутат Партії регіонів, автор проекту Трудового Кодексу Олександр Стоян, передає кореспондент РБК-Україна.

"Трудовий кодекс - це Конституція трудящих, роботодавців і він розроблявся за підтримки Міжнародної організації праці, що представляє 160 країн. Проект пройшов апробацію документа у Міжнародній організації праці", - заявив Стоян.

"Нібито незалежні профспілки України не приймають цей проект. Але насправді це політичні інсинуації. Насправді у проекті інтереси жодної з категорій трудящих не зачіпають. У травні поточного року наш проект Трудового кодексу з депутатом Партії регіонів Ярославом Сухим, які представляють роботодавців, а я представляв трудящих, був відкликаний. Але ми доопрацювали його, і сьогодні представили на засіданні Федерації профспілок України", - додав Стоян.

"Ми ставили обов'язкову норму підписання договору при прийомі на роботу, зберігаються трудові книжки. У проекті передбачено захист всіх прав робітників: ніде немає збільшення трудового тижня, ми зберегли норму про 40 робочих годинах на тижні, 8- ми годинний робочий день при 5-денному робочому тижні. у проекті передбачається компенсації за переробки. Важливо, що робота в нічний час повинно оплачуватися більше, ніж в денний час. у доопрацьованому проекті забороняється звільнення з ініціативи роботодавця у разі страйку працюючих. Роботодавець може тільки закрити на час підприємство, але не звільнити працюючих. Якщо підприємство ліквідується або перепрофільовано, то роботодавець зобов'язаний розрахуватися або ж взяти на роботу трудящого. Що стосується відео спостереження за робочим місцем, то це норма прописана в інших законах. Ми її переносимо в проект Важкого кодексу, ця норма забезпечує захист самих трудящих. що стосується необхідності щеплень, тобто категорії трудящих, які зобов'язані їх забезпечувати, наприклад, ті, хто працює з дітьми. Але відсутність щеплень і так далі для інших категорій не може стати підставою доя звільнення трудящих", - підсумував Стоян.

Також, він додав, що проект Кодексу готовий до розгляду в парламенті і повинен бути прийнятий.