ua en ru

У Непалі на парламентських виборах лідирують комуністи, - попередні дані

Комуністична партія Непалу (об'єднана марксистсько-ленинистская), за попередніми підрахунками, лідирує на виборах в парламент (Конституційну асамблею), які відбулися 19 листопада. Про це повідомляє Associated Press. На другому місці її основний конкурент - найстаріша партія країни "Непальський конгрес".

Комуністична партія Непалу (об'єднана маоїстська) значно відстає від двох лідерів і відмовляється визнавати результати підрахунку голосів.

"Ми направили формальну скаргу до Виборчої комісії", - повідомив представник маоїстів Агні Сапкота. Він додав, що партія в найближчі дні планує провести збори, щоб визначити свої подальші дії.

Маоїстська партія вважає, що урни з бюлетенями протягом декількох годин після виборів перебували в невстановленому місці та були підмінені під час транспортування в центри підрахунку голосів.

Однак незалежні оглядачі, включаючи, наприклад, колишнього президента США Джиммі Картера, оцінюють вибори як чесні і об'єктивні, на яких не було допущено видимих порушень. Дж.Картер вже зустрівся з лідером маоїстів і попросив його скасувати бойкот, прийняти результати і зайняти місця в Конституційній асамблеї, які партія отримає за підсумками голосування.

Відомо, що уряд і виборча комісія відхилила скаргу маоістської партії.

Остаточні результати виборів будуть оголошені лише в кінці наступного тижня, оскільки урни з деяких віддалених виборчих дільниць ще не надійшли в центри підрахунку голосів і будуть доставлені за допомогою вертольотів або навіть пішими носильниками.

На місця в парламенті претендують 16 тис. кандидатів, які належать до більш ніж ста партій: майже шість тисяч з них - жінки. За допомогою прямого голосування будуть обрані 240 депутатів, ще 335 отримають свої місця за пропорційною виборчою системою, а 26 будуть номіновані урядом.

Комуністична партія маоїстів боролася з урядовими військами в 1996-2006рр. Потім вони склали зброю і приєдналися до офіційної політики, а їх бійці вступили до лав національної армії. За результатами виборів у 2008р. маоїсти стали другою за величиною фракцією в парламенті. Однак обраний парламент так і не зміг впоратися з основним завданням - створенням нової конституції країни, в результаті чого і був розпущений.

Політична система країни перебуває в тупиковому стані з 2006 р., коли в країні закінчилася громадянська війна між повстанцями-маоїстами і прихильниками уряду, а потім скасовано владу короля і країна стала республікою.