ua en ru

В Кабміні хочуть передати місцевій владі право видавати акти громадянського стану та посвідчення водія

Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк пропонує Президенту України Петру Порошенку та спікеру Верховної Ради України Володимиру Гройсману передати органам місцевого самоврядування право видавати акти громадянського стану та посвідчення водія. Про це йдеться в проекті "Плану відновлення України на 2015-2017 рр.", який є у розпорядженні РБК-Україна.

Цей проект розроблений Кабінетом міністрів України та має бути підписаний Яценюком, Порошенком та Гройсманом.

"Органам місцевого самоврядування мають бути делеговані повноваження з надання базових адміністративних послуг через центри надання адміністративних послуг (прозорі офіси), що найменше у сферах містобудування та архітектури, реєстрації місця проживання, паспортів, актів громадянського стану, реєстрації речових прав, бізнесу, земельних відносин, реєстрації автотранспорту та видачі посвідчень водія", - йдеться у документі.

Також планується також продовжити запровадження пілотних проектів з співробітництва та об'єднання територіальних громад, розпочати розроблення і затвердження обласними радами перспективних Планів формування територій громад.

У проекті плану реформ зазначається, що реалізація даних норм не потребуватиме значних додаткових фінансових затрат, проте існує "суттєва потреба у донорській допомозі для забезпечення експертної підтримки законотворчої діяльності, проведення інформаційно-роз'яснювальних компаній, реалізацію проектів з імплементації основних положень законодавства щодо співробітництва, а також об'єднання територіальних громад".

Нагадаємо, 31 грудня 2014 р. Президент України Петро Порошенко підписав закон України № 79-VIII "Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо реформи міжбюджетних відносин".

Раніше, 11 грудня 2014 р. народні депутати підтримали проект постанови № 1330 "Про програму діяльності Кабінету міністрів України". За відповідне рішення проголосували 269 нардепів з 226 мінімально необхідних.

Зазначимо, що ще у березня 2014 р. народний депутат, член групи "Економічний розвиток" Віталій Журавський пропонував Верховній Раді України виключити посвідчення водія з переліку документів, що оформляються із застосуванням Єдиного державного демографічного реєстру.