ua en ru

Берлусконі відродив рух "Вперед, Італія!"

Екс-прем'єр Італії Сильвіо Берлусконі реформував свою праву партію "Народ свободи", відродивши рух "Вперед, Італія!". Про це він оголосив на Національній раді партії, що проходить в Римі, в якій беруть участь 800 делегатів.

Екс-прем'єр Італії Сильвіо Берлусконі (на фото) реформував свою праву партію "Народ свободи", відродивши рух "Вперед, Італія!". Про це він оголосив на Національній раді партії, що проходить в Римі, в якій беруть участь 800 делегатів, повідомляє радіо "Свобода".

Напередодні група депутатів парламенту від "Народу свободи" на чолі з заступником Берлусконі - Анджеліно Альфано заявили, що покидають її ряди і створюють нову партію - "Нові правоцентристські сили".

В неї увійдуть до 60 парламентаріїв, тому обіцяна Альфано підтримка коаліційного уряду Енріко Летти може забезпечити їй достатню парламентську більшість.

Берлусконі заявив, що його партія не може більше залишатися союзником правлячої коаліції. Опальний політик відзначив також, що при цьому у його партії немає достатньої кількості голосів у парламенті, щоб відправити уряд до відставки. За словами Берлусконі, він засмучений формуванням нової правоцентристської групи, але залишається відкритим до співпраці.

Днями Берлусконі заявив, що не відмовиться від участі в політиці, навіть якщо його позбавлять сенаторського крісла через винесений судом обвинувальний вироку за ухилення від податків.

Нагадаємо, в жовтні суд в Мілані заборонив колишньому прем'єр-міністрові Італії Сільвіо Берлусконі обіймати державні посади протягом наступних двох років. Таке рішення було ухвалене після того, як суд визнав Берлусконі винним у шахрайстві з податками.

Проте, оскільки в даний час Берлусконі є сенатором, рішення суду не може набути чинності негайно. Його виключення зі складу сенату залежатиме від окремого голосування у верхній палаті парламенту.

Ррішення суду викликане справою про податкові махінації холдингу Mediaset, що належить Берлусконі. У жовтні 2012 року за підсумками слідства у справі холдингу його засудили до чотирьох років в'язниці і до штрафу в десять мільйонів євро. Тоді міланський суд також заборонив Берлусконі обіймати державні посади протягом п'яти років. Проте згодом верховний суд ухвалив, що в цій частині покарання слід переглянути.

Прокуратура вважає Берлусконі відповідальним за створення в його медіахолдингу механізму покупки прав на американські фільми, який дозволяв уникати сплати податків з таких операцій. Встановлено, що в результаті італійський бюджет в 2002 і 2003 роках недоотримав близько семи мільйонів євро.