ua en ru

У Німеччині консерватори і соціал-демократи домовилися про створення урядової коаліції

Після двомісячних переговорів дві найбільші партії Німеччини - Соціал-демократична (СДПН) і союз ХДС/ХСС - домовилися про створення урядової коаліції, передає телеканал ZDF.

Після чотирьох років спільного правління консерваторів і лібералів у Німеччині знову сформована "червоно-чорна", або "велика"коаліція (між соціалістами і консерваторами). Звістка про остаточної домовленості прийшов рано вранці 27 листопада 2013 р. після 17 годин фінального раунду переговорів.

Повідомляється, що в ході консультацій лідери партій обговорили основні питання, по яких у них є розбіжності. Так, консерватори і соціалісти прийшли до компромісу з питання мінімального розміру оплати праці - з 2015 р. він буде підвищений до 8,50 євро на годину. Точки дотику були також знайдені щодо подвійного громадянства, розміру мита та з інших питань.

Досягнення, нарешті, домовленості між найбільшими партіями країни знайшло позитивний відгук у німецькому суспільстві. Експерт з проблем охорони здоров'я СДПН Карл Лаутербах заявив, що "це дуже гарна угода, у якому відчувається почерк соціал-демократів". Він висловив упевненість в тому, що члени його партії підтримають коаліційний договір. Відзначимо, що, якщо на голосування в бундестазі СДПН не висловить довіру проекту угоди, коаліційний уряд створено не буде. Заступник голови ХДС Юлія Клекнер також повідомила, що у двох партій в ході переговорів стає все менше розбіжностей з фінансових питань, зокрема щодо оподаткування: підвищення податків найближчим часом очікувати не варто.

Навпаки, заступник керівника парламентської фракції партії "Ліві" Дітмар Бартч виявився розчарований фінальної домовленістю. "Я сподівався, що "велика" коаліція обговорить і виправить всі великі проблеми, але це виявилося не так", - заявив він. На думку Д.Бартча, в угоді основну увагу приділено другорядним питанням, а не структурних проблем. Також він розкритикував домовленості, що стосуються фіскальної та економічної політики майбутнього уряду.

Парламентські вибори в Німеччині пройшли 22 вересня 2013 р. Помірно-консервативний союз ХДС/ХСС чинного канцлера Ангели Меркель значно поліпшив свій результат, одержавши 42% голосів. Однак його поточний партнер по коаліції - ліберальна Вільна демократична партія" - не зумів подолати 5-відсотковий бар'єр і пройти в парламент. У підсумку для формування уряду А.Меркель була змушена вступити в переговори з головним суперником ХДС, другий за величиною партією країни СДПН.