ua en ru

Україна може повторити шлях Білорусі, відмовляючись від асоціації з ЄС, - Президент Литви

Україна повторює шлях Білорусі, відмовляючись від модернізації в обмін на російські кредити. Про це заявила Президент Литви Даля Грібаускайте в інтерв'ю німецькій газеті Die Zeit, передає Deutsche Welle.

Україна повторює шлях Білорусі, відмовляючись від модернізації в обмін на російські кредити. Про це заявила Президент Литви Даля Грібаускайте (на фото) в інтерв'ю німецькій газеті Die Zeit, передає Deutsche Welle.

Президент Литви поклала відповідальність за непідписання угоди про асоціацію на українське керівництво. Вона припускає, що причиною розвороту в бік Москви стали запропоновані Росією кредити в обмін на які не треба проводити реформи.

"Але грошей просто так не дають. Конкурентоспроможність України буде знижуватися, демократизація буде йти повільніше, залежність від Кремля буде ставати все сильніше. Україну чекає майбутнє Білорусі", - спрогнозувала Грібаускайте.

Президент головуючої в Євросоюзі Литви нагадала, що ЄС залишається відкритим для країн, які готові стати на шлях демократизації та економічних реформ.

"Але для таких рішень потрібно мужність і політична воля. Якщо їх немає, подаєшся в залежність від так званих "друзів", - зауважила вона, вказуючи на сумнівні засоби, якими Росія прив'язати до себе сусідів. Вона нагадала, що свого часу Литва також мала справу з тиском з боку Росії, але не піддалася на нього.

Зазначимо, що сьогодні в ході саміту "Східного партнерства" у Вільнюсі Грібаускайте закликала східних партнерів Європейського Союзу не зупинятися і продовжувати проведення реформ в країні, і якщо уряд країни діє безвідповідально, то потрібно впливати на уряд.

Сьогодні також, Президент Європейської Ради Херман Ван Ромпей і Президент Європейської Комісії Жозе Мануел Баррозу проведуть зустріч з Президентом України Віктором Януковичем, де підтвердять свою готовність підписати угоду про асоціацію з Україною.

Нагадаємо, у Вільнюсі зараз проходить саміт Східного партнерства. Раніше планувалося, що на цьому саміті вранці 29 листопада Україна підпише угоду про асоціацію і зону вільної торгівлі з Євросоюзом. Підготовка до підписання документа велася декілька років і зводилася до деяких ключових змін в законодавстві України, а також до вирішення проблеми вибіркового правосуддя, зокрема питання ув'язнення Юлії Тимошенко.