ua en ru

Україна і МС зможуть домовитися, якщо Україна буде брати участь в об'єднанні як спостерігач, - Янукович

Президент України Віктор Янукович заявив, що Україна і Митний союз можуть домовитися про врегулювання відносин у випадку, якщо буде досягнута домовленість про участь нашої держави в цьому об'єднанні в якості спостерігача. Про це Янукович заявив в ході зустрічі з прем'єр-міністром Казахстану Серіком Ахметовим, повідомляє прес-служба глави держави.

"Остання пропозиція, яку я озвучив під час зустрічі з Президентом Росії, - про те, щоб ми все ж таки знайшли формат наших відносин, а ми на даному етапі бачимо його як формат спостерігача", - сказав Янукович.

"Україна, отримавши такий статус - спостерігача - може отримати доступ до цих документів МС і почати їх розгляд. Ми можемо спільно з нашими колегами по Митному союзу шукати варіанти приєднання України", - зазначив він.

Разом з тим Президент підкреслив, що ці відносини будуть будуватися з урахуванням законодавства та міжнародних зобов'язань української держави. "Все, що не суперечить нашому законодавству, нашим міжнародним зобов'язанням - ми з цими положеннями будемо прагнути приєднатися", - підкреслив він.

На переконання Януковича, країни-учасниці Митного союзу, як і інші країни, повинні прагнути до пошуку шляхів співпраці для пом'якшення наслідків складної економічної ситуації у світі. У такій ситуації процес протистояння в торговельній сфері є неприродним.
"Обмеження з одного боку змушують іншу сторону робити такі ж обмеження для того, щоб збалансувати умови торгівлі. Ми цього не хочемо", - сказав Янукович.

Прем'єр-міністр Казахстану, в свою чергу, підтримав позицію Президента України щодо необхідності подальшого розвитку торговельно-економічної взаємодії. Він висловив переконання, що Україна та Казахстан мають багато напрямків, за якими вони могли б співпрацювати. "В Україні є традиційні напрямки - обробна промисловість, машинобудівна промисловість, сільгоспмашинобудування - тобто ті сектори економіки, в яких можна було б кооперуватися і працювати", - сказав Ахметов.