ua en ru

Турчинов підписав закон про відновлення довіри до судової системи

Виконуючий обов'язки Президента України, голова Верховної Ради України Олександр Турчинов підписав закон № 1188-VII "Про відновлення довіри до судової системи влади в України".

Виконуючий обов'язки Президента України, голова Верховної Ради України Олександр Турчинов (на фото) підписав закон № 1188-VII "Про відновлення довіри до судової системи влади в України". Про це йдеться на офіційному сайті парламенту.

Закон передбачає перевірку суддів загальної юрисдикції, яка проводиться протягом одного року з моменту формування складу тимчасової спеціальної комісії.

Заяви про проведення перевірки певного судді (суддів) відповідно до статті 3 цього закону можуть бути подані у тимчасову спеціальну комісію юридичними або фізичними особами протягом шести місяців з моменту опублікування в газеті "Голос України" повідомлення про створення ТСК.

Закон передбачає ряд підстав, по яких суддя суду загальної юрисдикції підлягає перевірці. Повноваження щодо проведення перевірки суддів надаються ТСК з перевірки суддів судів загальної юрисдикції, яка складається з 15 членів.

Передбачається наступний порядок формування зазначеної комісії: Верховний суд України призначає в ТСК 5 членів, які повинні бути суддями у відставці, які протягом останніх п'яти років перебування на посаді судді не займали адміністративні посади в судах.

Урядовий уповноважений з питань антикорупційної політики та Верховна Рада України призначають у ТСК з 5 членів - представників громадськості, які є громадянами України і мають вищу юридичну освіту. ТСК діє при Вищій раді юстиції.

Також закон визначає основні принципи діяльності тимчасової спеціальної комісії (порядок проведення її засідань, механізм отримання матеріалів, необхідних для проведення перевірки суддів тощо), заходи, які застосовуються за результатами проведення перевірки суддів.

З дня набрання чинності цим законом вважаються такими, що звільнені з адміністративних посад, голови вищих спеціалізованих судів, їх заступники, голови апеляційних судів, їх заступники, голови місцевих судів та їх заступники, а також секретарі судових палат вищих спеціалізованих судів, їх заступники та секретарі.

Також з дня набрання чинності цим законом повноваження членів Вищої ради юстиції, крім тих, які перебувають у цьому органі за посадою, та Вищої кваліфікаційної комісії суддів України припиняються.

Вища рада юстиції та Вища кваліфікаційна комісія суддів України формуються відповідно до закону з урахуванням вимог, встановлених пунктом 4 цього розділу, у частині призначення членів Вищої ради юстиції, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України з'їздом суддів України.

З дня набрання чинності цим законом припиняються повноваження делегатів на з'їзд суддів та конференції суддів, обраних за правилами, що діяли до набрання чинності цим законом.

Судді Конституційного суду України та члени Вищої ради юстиції, призначені з'їздом суддів України, допускаються до присяги лише у разі, якщо вони призначені з'їздом суддів України.

Цей закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Нагадаємо, народні депутати ухвалили даний закон 8 квітня 2014 р. З другої спроби за відповідне рішення проголосували 234 нардепи.