ua en ru

Турчинов скасував рішення Ради Криму про оголошення незалежності

Турчинов скасував рішення Ради Криму про оголошення незалежності

Виконуючий обов'язки Президента України, голова Верховної Ради України Олександр Турчинов (на фото) скасував постанову Верховної Ради Автономної Республіки Крим від 11 березня 2014 р. № 1727-6/14 "Про Декларацію про незалежність Автономної Республіки Крим і міста Севастополя". Текст відповідного указу № 296/2014 від 14 березня 2014 г. оприлюднений на сайті в.о. глави держави.

"Зупинити дію Постанови Верховної Ради Автономної Республіки Крим від 11 березня 2014 р. №1727-6/14 "Про Декларацію про незалежність Автономної Республіки Крим і міста Севастополя" як такої, що не відповідає Конституції та законам України", - йдеться в указі.

В указі також зазначається, що положення вказаної постанови Ради Криму не відповідають Конституції України, якою встановлено, що "суверенітет України поширюється на всю її територію, Україна є унітарною державою, територія України в межах існуючого кордону є цілісною і недоторканною (ст. 2); Автономна Республіка Крим та місто Севастополь входять до складу України як її адміністративно-територіальні одиниці (ст. 133); територіальний устрій України грунтується на засадах єдності та цілісності державної території (ст. 132); Автономна Республіка Крим є невід'ємною складовою частиною України і в межах повноважень, визначених Конституцією України, вирішує питання, віднесені до її відання (ст. 134); питання про зміну території України вирішується виключно всеукраїнським референдумом, який призначається Верховною Радою України (ст. 73, пункт 2 ч. 1 ст. 85)".

Крім того, вказується, що положення постанови Ради Крим не відповідають і Конституції АР Крим, затвердженій законом України від 23 грудня 1998 р. № 350-ХІV, за якою АР Крим є невід'ємною складовою частиною України і в межах повноважень, визначених Конституцією України, вирішує питання, віднесені до її відання.

"Діючи у спосіб, що суперечить зазначеним положенням Конституції та законів України, Верховна Рада Автономної Республіки Крим порушила і норми чч. 2 і 3 ст. 8 Основного Закону України, за якими Конституція України має найвищу юридичну силу, нормативно-правові акти приймаються на основі Конституції України і повинні відповідати їй, норми Конституції України є нормами прямої дії; норми частини другої ст. 19 Конституції України, якою закріплено обов'язок органів державної влади та органів місцевого самоврядування, їх посадових осіб діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України; норми частини другої ст. 135 Конституції України, яка встановлює, що нормативно-правові акти Верховної Ради АР Крим не можуть суперечити Конституції і законам України та приймаються, зокрема, відповідно до Конституції України", - йдеться в указі.

Указ набирає чинності з дня його опублікування.