ua en ru

Тимошенко закликає Євромайдан добиватися конституційної зміни влади при непідписанні УА з ЄС

Екс-прем'єр-міністра України Юлія Тимошенко закликає студентів, які стоять на Євромайдані в Києві, продовжувати добиватися мирним шляхом підписання угоди про асоціацію або негайної зміни влади. Про це йдеться у зверненні Тимошенко до українських студентів, які вийшли на Євромайдани, яке поширила прес-служба "Батьківщини".

Екс-прем'єр-міністра України Юлія Тимошенко закликає студентів, які стоять на Євромайдані в Києві, продовжувати добиватися мирним шляхом підписання угоди про асоціацію або негайної зміни влади. Про це йдеться у зверненні Тимошенко до українських студентів Євромайдані, яке поширила прес-служба "Батьківщини".

"Ви, безумовно, зробите так, як вважаєте правильним. Але я раджу вам і прошу вас діяти й далі, після 29 листопада, не зупинятися та добиватися мирним, але наполегливим шляхом або виконання вашої волі (а це означає підписання Угоди), або негайної зміни влади конституційним шляхом", - закликала Тимошенко.

"Зараз в Україні ситуація так само складна, як і під Крутами, і діяти треба відповідально та невідкладно. Я впевнена, що країна вас підтримає в усіх ваших мирних методах боротьби", - пише у своєму зверненні Тимошенко.

Вона додає: "Я знаю ваше підозріле, скептичне ставлення до політики. Ви маєте рацію: політики, у тому числі опозиційні, не бездоганні. Вони заслуговують на вашу критику. Але, якщо ви хочете примусити Януковича поважати вас або відправити його у відставку, вам доведеться увійти у єдиний союз з опозиційними політиками. Вони, при всій своїй недосконалості, посилять студентську команду, зроблять перемогу більш вірогідною. Разом вам легше буде згуртувати всіх патріотичних українців для вирішального бою. При всій вашій недовірі до опозиційних політиків у вас сьогодні спільний інтерес і спільна мета".

Сьогодні проходить другий день саміту Східного партнерства у Вільнюсі, на ранок сьогоднішнього дня була запланована церемонія підписання документів. Під час цієї церемонії відбулося офіційне парафування угод про асоціацію Грузії і Молдови з Європейським Союзом, підписання угоди про спрощення візового режиму між ЄС і Азербайджаном, проте з Україною ніякого документу підписано не було, навіть очікуваної деякими політичними експертами рамкової угоди про наміри. Так, Україна залишилася без асоціації з ЄС.

Останні декілька років керівництво країни і особисто Президент Віктор Янукович багато разів підкреслювали, що курс країни на євроінтеграцію і в перспективі на отримання членства в ЄС, першим кроком до якого повинна стати асоціація, незмінні.

Проте 21 листопада Кабінет міністрів України припинив підготовку до підписання угоди про асоціацію з Євросоюзом. Також уряд розпорядився відновити активний діалог з Росією і іншими країнами Митного союзу і державами СНД щодо пожвавлення торговельно-економічних зв'язків з метою збереження і зміцнення спільними зусиллями економічного потенціалу. Представники Росії і ЄС звинуватили один одного в шантажі України з цього питання.

Через останніх зовнішньополітичні події країну охопили вуличні акції протесту, почався Євромайдан. В неділю, 24 листопада, в Києві мітингували проти рішення уряду близько 100 тис. осіб.