ua en ru

США переконує Ізраїль в тому, що основні санкції проти Ірану продовжують діяти

Влада США запевняє Ізраїль в тому, що ключові санкції проти Ірану продовжують діяти. Про це повідомляє Reuters.

Держсекретар США Джон Керрі запевнив прем'єр-міністра Ізраїлю Біньяміна Нетаньяху в тому, що основні санкції проти Ірану будуть збережені, незважаючи на досягнуту раніше угоду між Тегераном і "шісткою" світових держав.

"Основний режим санкцій щодо нафти та банків зберігається в повній мірі. Він не змінений. Ми будемо продовжувати докладати зусиль у справі забезпечення виконання зобов'язань за допомогою Казначейства та інших відповідних органів США", - заявив Керрі представникам ЗМІ в Єрусалимі.

Раніше Нетаньяху заявив Керрі, що "необхідно вживати заходів для запобігання подальшого розмивання санкцій".

Угода щодо ядерної програми між Іраном і міжнародної "шісткою" (Росія, США, Китай, Німеччина, Франція і Великобританія) набуде чинності 20 грудня 2013 р. Іран і "шістка" переговорників досягли угоди щодо ядерної енергетичної програми країни після чотирьох днів інтенсивних переговорів, що почалися 21 листопада 2013 р. Сторони домовилися, що на найближчі півроку Тегеран заморожує свою ядерну програму. Цей крок дасть можливість учасникам "шістки" послабити свої санкції відносно Ірану. При цьому в досягнутій угоді прописано право Тегерана на мирну ядерну програму. Паралельно з цим Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) значно розширює свої інспекції на іранських ядерних об'єктах.