ua en ru

США закликали владу України завершити реформу судоустрою

США закликали владу України завершити реформу судоустрою

США закликали владу України завершити реформу судоустрою. Про це заявив посол США в Україні Джефрі Пайетт в інтерв'ю "Дзеркало тижня".

"Я відчуваю, що справи знаходяться в процесі становлення. Ось дивіться, не завершена реформа судоустрою. Це критично важливо для впровадження європейських стандартів. Є два законопроекти - один від Банкової, інший - від громадянського суспільства. І треба прийняти рішення. Сама така ситуація - це ознака демократичного здоров'я парламенту. Жодна демократія не ідеальна. Демократія Сполучених Штатів - одна з найстаріших у світі. Іноді ми не можемо прийняти бюджет. Іноді нам доводиться закривати на кілька днів державні установи. І все ж я дуже відчуваю різницю між старим і новим парламентом", - заявив він.

Крім цього, Пайетт назвав першочерговим завданням України виконання вимог Міжнародного валютного фонду.

"№1 - виконання умов МВФ. Тому що це забезпечує подушку під вашою економікою, яка дозволить Україні компенсувати збитки, завдані Януковичем і Путіним. А далі я б відзначив кілька напрямків. Не претендую на визначення порядку пріоритетності - це справа українців, зокрема голови Верховної Ради Гройсмана, якому належить роль диригента оркестру, чиє звучання має бути гармонійним", - підкреслив він.

При цьому, за його словами, головним сектором, який потребує реформи, залишається енергетика.

"Коли я в останній раз перевіряв цифру субсидій у цьому секторі, то виявив, що вона становить 7% вашого ВВП. А більша частина доходу цього сектора йде в кишені великих олігархів", - заявив він.

Посол додав, що українська економіка - найменш енергоефективна індустріальна економіка світу.

"За 10 років ви не зробили жодної з тих інвестицій в енергозбереження, які за останнє десятиліття зробили інші країни, скориставшись проривами в технології. Технічні втрати "Нафтогазу" складають 20%! Тобто п'ята частина всього, що закладається "на вході", ніколи не з'являється "на виході" - тому що просто розкрадається. Так що реформування енергетичного сектора - це не тільки абсолютно необхідна умова життєздатності економіки, але й чималий шанс, який дає прекрасну можливість порівняно невеликий інвестицією домогтися дуже швидкого поліпшення", - зазначив він.

Нагадаємо, раніше прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк запропонував Президенту України Петру Порошенку та голові Верховної Ради України Володимиру Гройсману завершити реалізацію судової реформи в Україні до кінця 2017 р.

Зазначимо, що місія Міжнародного валютного фонду ще на тиждень продовжила свою роботу в Києві.