ua en ru

Спецпорт "Октябрьск" використовується для постачання Росією зброї до Сирії, - неофіційна інформація

Український спецпорт "Октябрьск" використовується для постачання Росією зброї в Сирію. Про це пише The Washington Post, посилаючись на дані незалежних дослідників.

"Нове вивчення незалежними дослідниками конфлікту показує великий обсяг трафіку в останні два роки з українського порту Октябрськ, вздовж узбережжя Чорного Моря в основні порти Сирії на Середземному морі. Перевезеннями займалися як невеликі судна під сирійським або ліванським прапором, так і гігантські суду з довгою історією перевезення зброї", - пише газета.

Видання також посилається на доповідь C4ADS (некомерційна група з штаб-квартирою у Вашингтоні), який показав належність деяких великих суден до холдингам бізнесменів і компаній, які мають зв'язки з високопоставленими урядовцями в Росії та Україні.

"Розбіжності в даних різних транспондерів - відносно недавнє явище, яке збігається з міжнародною критикою на адресу Росії за пособництво його давньому союзникові Сирії, незважаючи на жорстокі репресії уряду останньої проти цивільного населення", - наводить The Washington Post слова дослідників.

Як приклад газета наводить дані по судну Ocean Fortune, яке вийшло з "Октябрська" 5 січня з невідомим вантажем, пройшло через Босфор, попрямувало у бік східного Середземномор'я, а потім "зникло" до середини березня.

Нагадаємо, раніше Президент Сирії Асад заявив про непричетність до химатаке під Дамаском.