ua en ru

Сьогодні набуває чинності угода про реадмісію між Україною і РФ

Сьогодні, 9 липня, має бути офіційно опубліковано ратифіковану в червні Верховною Радою України українсько-російську угоду про реадмісію. Експерти очікують, що це призведе переговорам з ЄС про лібералізацію візового режиму, пише Deutsche Welle.

Київ домагався від Москви укладення угоди про реадмісію більше десяти років. Як сказав в інтерв'ю Deutsche Welle голова парламентського комітету з боротьби з організованою злочинністю і корупцією Віктор Чумак, 2006 p сторони вперше підписали угоду про прийом-передачу осіб, які незаконно перетинають російсько-український кордон.

"Це ще не була угода про реадмісію, а скоріше міжвідомчу угоду про співпрацю між прикордонними службами двох країн. Все це відбувалося практично з доброї волі прикордонних підрозділів з кожної сторони", - зазначив депутат.

За його словами, реадмісія, яка передбачає повернення осіб, нелегально перетнули міждержавний кордон, це ширше поняття. Саме її передбачає підписану в Москві у присутності українського та російського президентів - Віктора Януковича і Володимира Путіна - у жовтні 2012 р. угоду про реадмісію між Україною і Росією. 5 червня 2013 р. ця угода ратифікувала ВР.

Тепер обидві держави зможуть передавати один одному не тільки осіб, яких зловили безпосередньо при нелегальному перетині кордону, а й тих, кого затримали на всій території обох держав. За даними Державної прикордонної служби, тільки в 2010 р. в Україні налічувалося 30 тис. нелегалів. Це ті, кого вдалося виявити. Реальні ж цифри, на думку експертів, значно вище.