ua en ru

Вільнюський саміт: Почалася зустріч Східного партнерства

Вільнюський саміт почав свою роботу, представники країн Східного партнерства проводять зустріч.

Вільнюський саміт почав свою роботу, представники країн Східного партнерства проводять зустріч.

Раніше планувалося, що на цьому саміті вранці 29 листопада Україна підпише угоду про асоціацію і зону вільної торгівлі з Євросоюзом. Підготовка до підписання документа велася декілька років і зводилася до деяких ключових змін в законодавстві України, а також до вирішення проблеми вибіркового правосуддя, зокрема питання ув'язнення Юлії Тимошенко.

Вчора Тимошенко закликала лідерів Євросоюзу і парламентів підписати угоду про асоціацію з Україною, якщо Президент Віктор Янукович ухвалить таке рішення.

Повідомлялося, що Європейський Союз має намір розглянути на політичному рівні можливість тристоронніх переговорів у форматі Україна-ЄС-Росія в ході саміту "Східного партнерства" у Вільнюсі.

Крім Президента Віктора Януковича, у Вільнюсі будуть присутні і лідери української опозиції - Арсеній Яценюк, Віталій Кличко та Олег Тягнибок.

Останні декілька років керівництво країни і особисто Президент Віктор Янукович багато разів підкреслювали, що курс країни на євроінтеграцію і в перспективі на отримання членства в ЄС, першим кроком до якого повинна стати асоціація, незмінні.

Проте 21 листопада Кабінет міністрів України припинив підготовку до підписання угоди про асоціацію з Євросоюзом. Також уряд розпорядився відновити активний діалог з Росією і іншими країнами Митного союзу і державами СНД щодо пожвавлення торговельно-економічних зв'язків з метою збереження і зміцнення спільними зусиллями економічного потенціалу. Представники Росії і ЄС звинуватили один одного в шантажі України з цього питання.

Через останніх зовнішньополітичні події країну охопили вуличні акції протесту, почався Євромайдан. В неділю, 24 листопада, в Києві мітингували проти рішення уряду близько 100 тис. осіб.

Вчора прем'єр Микола Азаров ще раз підкреслив, що в процесі Євроінтеграції взята пауза і нічого вже не може бути змінено. Президент Янукович дещо обережніший у своїй риториці, проте теж говорить про те, що без очевидних вигідних умов з боку ЄС асоціація зараз не може бути підписана. Член моніторингової місії Європарламенту Олександр Квасьнєвський, який доклав багато зусилля для підготовки підписання угоди про асоціацію, сказав, що дива у Вільнюсі не відбудеться, проте низка політичних аналітиків стверджує, що і при існуючих розкладах підписання документу у Вільнюсі можливе. Цю позицію підтримує і один з головних адвокатів євроінтеграції України в Європарламенту - польський депутат Павло Коваль.

Східне партнерство - проект Європейського Союзу, що має основною заявленою метою розвиток інтеграційних зв'язків Євросоюзу з шістьма країнами колишнього СРСР: Україною, Молдовою, Азербайджаном, Вірменією, Грузією і Білоруссю.

Ідея проекту була представлена міністром закордонних справ Польщі Радославом Сикорським за участю Швеції на Раді ЄС із загальних питань і зовнішніх зв'язків 26 травня 2008 року. Дискусія про створення Східного партнерства відбулася 19-20 червня 2008 року на Європейській раді. Чехія підписалася під пропозицією в повному обсязі, тоді як Болгарія і Румунія були набагато обережніші, вважаючи, що нова програма може звести нанівець діяльність існуючих Чорноморського форуму за діалог і співпрацю і Організації чорноморського економічного співробітництва

Основними пріоритетами реформ у країнах-партнерах і їх співпраці з ЄС названі наступні області: демократія, вдосконалення системи управління і забезпечення стабільності; економічна інтеграція і конвергенція з галузевою економічною політикою ЄС, включаючи створення зон вільної торгівлі; енергетична безпека; розвиток контактів між людьми (лібералізація візового режиму і посилення боротьби з незаконною міграцією).