ua en ru

Саркозі пред'явлено звинувачення в корупції

Колишньому Президенту Франції Ніколя Саркозі висунули офіційні звинувачення у зловживанні службовим становищем і корупції.

Колишньому Президенту Франції Ніколя Саркозі (на фото) висунули офіційні звинувачення у зловживанні службовим становищем і корупції, передає France24. У провину Саркозі ставиться те, що він використовував своє становище для отримання закритої інформації у гучній "справі Бетанкур".

Допит колишнього Президента Франції тривав близько 15 годин і завершився тільки за північ. Раніше звинувачення було пред'явлено іншим фігурантам справи - адвокату колишнього Президента Тьєррі Ерцогу та помічнику генпрокурора Касаційного суду Жільберу Азіберу.

Вранці 1 липня Саркозі добровільно приїхав до поліцейської дільниці в місті Нантерр, де був затриманий для надання свідчень.

Після допиту, в ніч на 2 липня Саркозі таємно зустрівся в Парижі із суддею, який прийняв рішення пред'явити колишньому Президенту офіційні звинувачення.

Саркозі пред'явлено звинувачення в корупції

(Cаркозі після допиту. Фото: AFP)

За версією слідства, Саркозі через свого адвоката мав вихід на одного із суддів у "справі Бетанкур" - він нібито змусив власницю косметичного концерну L'Oreal Ліліан Бетанкур профінансувати свою президентську кампанію.

Крім того, Саркозі через Ерцога нібито дізнавався про хід розслідування справи про участь колишнього лівійського лідера Муаммара Каддафі у фінансуванні виборчої кампанії. Звинувачення по самих справах із Саркозі було знято, але тепер його звинувачують у тому, що він намагався чинити тиск на суддів і пропонував їм хабарі, зокрема Азіберу екс-Президент пообіцяв високопоставлену посаду в Монако.

Ніколя Саркозі був Президентом Франції із 2007 по 2012 рр. Останнім часом на тлі зниження популярності Франсуа Олланда спостерігачі заговорили про можливість повернення Саркозі у велику політику.

Саркозі - не перший екс-Президент Франції, у якого трапляються проблеми із законом. Його попередник на посаді глави Французької Республіки Жак Ширак у 2011 р. був засуджений на два роки умовно за корупцію на посаді мера Парижа, який він займав в 1990-1995 рр.